Bátyai torta

bátyai torta

A bátyai torta az Ízőrzők műsorában „híresült” el, valójában egy „sületlenke”, csak a krémet kell megfőzni, maga a tészta egyszerű bolti ostyalap.

De minden olyan vékony tésztalappal elkészíthető, amit sütés után töltünk meg egyébként. Így például a mézes-krémes, más néven grízes mézes tésztájával is. Sőt – ezzel kifejezetten ízletes, hisz az is mézzel készül, akárcsak a krém bele.

Egy dologra vigyázzunk, hogy a lapok valóban vékonyak legyenek. Ha azt akarjuk, hogy a tésztája jó laza legyen töltés után, akkor a süteményt berakjuk a hűtőbe.

Ha viszont jobban szeretjük az enyhén roppanósat, az esetben kint hagyjuk – így azonban lényeges, hogy túl sokáig ne tartsuk meg a sütemény, viszonylag gyorsan elfogyjon.

A bátyai torta hozzávalói –

 • 10 db szép, nagy tojás
 • 25 dkg dió – nem darálva, hanem vágva, azt viszont apróra, hogy majd később kenni lehessen. Ha van elektromos őrlőnk, akkor egy pillanatra belerakhatjuk vágás helyett.
 • 25 dkg kristálycukor
 • 3 nagy evőkanálnyi méz – mindegy, milyen fajta, virág-, vagy akácméz. A virágméz tökéletesebb, az akác meg finomabb
 • 1-2 vaníliáscukor
 • és egy csomag ostyalap

A sütemény elkészítésének menete –

 1. Először előkészítjük a diót a töltelékhez. Kicsit babrás művelet, de valamit valamiért. Átnézzük, aztán deszkán apróra vágjuk. Vagy – elektromos őrlőben egy-két másodpercig futtatjuk.
 2. Egy tepsibe berakjuk, és előmelegített sütőben pár percig pirítjuk. Nem kell nagyon, csak illata legyen. Erőteljesebb lesz az íze. Ezután félrerakjuk.
 3. Ezután a tojásokat lemossuk, leszárítjuk, jó kemény habot verünk belőle, de már akár közben is fokozatosan adagolhatunk bele 18 dkg cukrot. (1 evőkanál – 2 dkg) Jó keményre verjük. Kicsit lerakjuk.
 4. Előveszünk egy lábast, nem a legkisebbet, aztán belecsurgatjuk a mézet. Hozzáadjuk a maradék cukrot, összekeverjük, felrakjuk melegedni állandóan kevergetve – és amikor már világos aranybarnás, akkor lehúzzuk nagyon enyhe takarékon a tojásfehérje habot óvatosan belekevergetve átfőzzük egy kicsit.
 5. Most aztán mehet bele a vanília, majd a vágott, aprított dió – lehúzva még átkavarjuk, majd megtöltjük vele fokozatosan az ostyalapokat.
 6. Kiválasztunk egy „egészséges” lapot – azt lerakjuk félre, hogy a tetején jól nézzen ki. Úgy osszuk a krémet, hogy jusson mindegyikre, kivétel persze az, amivel lezárjuk az egészet.
 7. Ha megtöltöttük, akkor picit megnyomjuk a tetejét, hogy egyenlősödjék a krém, aztán hűvös, száraz helyre lerakjuk pihenni. Néhány óra nem árt neki, egy egész éjszakáért pedig nagyon hálás lesz.
 8. Ha tésztalappal készítjük, akkor a tetejére akár csokimázat is rakhatunk, de enélkül is nagyon-nagyon-nagyon finom.