
A barátfüle vagy szilvalekváros derelye igazi, régi étel – ami egyben olcsó is a mai napig – feltéve, ha házi lekvárunk van.
Ha nincs, akkor is érdemes elkészíteni, mert túl sok lekvár nem kell bele, viszonylag kevés pénzből ki tudjuk hozni a fogást. Nem mellesleg pedig – nagyon-nagyon finom. A legtökéletesebb a szatmári szilvalekvárral.
A barátfüle-derelye elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek –
- 1 kg főtt burgonya
- 30 dkg finomliszt
- 2 evőkanál zsiradék
- kis búzadara a lekvár alá
- 1 db tojás – nem feltétlen szükséges, anélkül még puhább a tésztája
- pici só
Tölteléke:
- Házi lekvár – legjobbak a kemény fajták, mint a sűrű szilvalekvár
- Ha szilvalekvárral készítjük, akkor megszórhatjuk egy kis őrölt fahéjjal.
- Amennyiben a lekvár cukros plusz cukor nem kell, ha cukor nélküli, akkor nem árt neki.
- zsemlemorzsa legalább 10 dkg
- zsiradék a pirításhoz
A tészta összeállításának módja
- A krumplit sokan héjában főzik, nekünk valahogy jobban bevált a tisztítás után főzés. Valahogy szebben törik. Ha megfőtt a krumpli utána megtörjük szép simára, majd hagyjuk kihűlni.
- Amikor meghűlt összedolgozzuk pici sóval, és a liszttel.
- Szép sima tésztát kapunk. Ha még kicsit gidres-gödrös, akkor rakjunk hozzá még parányi lisztet – kisimul.
Lisztezett deszkán kétfele osztjuk, mert egyben kinyújtva túl nagy lenne. - Először az egyik tésztát kinyújtjuk, próbáljuk meg nagyjából négyszögűre nyújtani.
- Felső részére szépen, sorban szórunk kis búzadarát, majd néhány centinként – hogy derelye méretű tészták legyenek majd vágás után – lekvár csomókat pakolunk. Tetejét ha szükséges megszórjuk kis fahéjjal, meg parányi cukorral.
- Ezt addig csináljuk, míg a tészta fele már lekváros. Ekkor a másik felét ráhajtjuk. A lekvárkupacok körül ujjunkkal végig nyomkodjuk, majd derelyemetszővel elvágjuk szép egyformára.
Utána a derelyéket enyhén lisztezett deszkán oldalra pakoljuk, és az egész műveletet megismételjük a másik tésztával. - Időközben rakjunk fel egy nagyobb lábasban vizet forrni, kicsit sózzuk meg. Mikor forr, a derelyékből, barátfüléből annyit engedjünk bele, hogy a víz alján úgy rendeződhessenek el, hogy ne essenek egymásra, egy sorban legyenek.
- Nagyon zubognia a víznek nem szabad.
Néhány perc múltán a barátfülék szépen feljönnek a víz színére. Ekkor még fő egy-két percet, és szűrőkanállal kivehetjük őket. - Rárakjuk őket a pirított zsemlemorzsára, majd néhány perc múlva rázogatással beleforgatjuk. Akkor már jobb a tartása. Jó, ha egyszerre nem rakjuk alá az összes morzsát.
- Tálalásnál lehet utána cukrozni is, de anélkül is finom.