Barátfüle recept Nagyi konyhájából

Barátfüle, szilvalekváros derelye

A barátfüle vagy szilvalekváros derelye igazi, régi étel – ami egyben olcsó is a mai napig – feltéve, ha házi lekvárunk van.

Ha nincs, akkor is érdemes elkészíteni, mert túl sok lekvár nem kell bele, viszonylag kevés pénzből ki tudjuk hozni a fogást. Nem mellesleg pedig – nagyon-nagyon finom. A legtökéletesebb a szatmári szilvalekvárral.

A barátfüle-derelye elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek –

  • 1 kg főtt burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál zsiradék
  • kis búzadara a lekvár alá
  • 1 db tojás – nem feltétlen szükséges, anélkül még puhább a tésztája
  • pici só

Tölteléke:

  • Házi lekvár – legjobbak a kemény fajták, mint a sűrű szilvalekvár
  • Ha szilvalekvárral készítjük, akkor megszórhatjuk egy kis őrölt fahéjjal.
  • Amennyiben a lekvár cukros plusz cukor nem kell, ha cukor nélküli, akkor nem árt neki.
  • zsemlemorzsa legalább 10 dkg
  • zsiradék a pirításhoz

A tészta összeállításának módja

  1. A krumplit sokan héjában főzik, nekünk valahogy jobban bevált a tisztítás után főzés. Valahogy szebben törik. Ha megfőtt a krumpli utána megtörjük szép simára, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Amikor meghűlt összedolgozzuk pici sóval, és a liszttel.
  3. Szép sima tésztát kapunk. Ha még kicsit gidres-gödrös, akkor rakjunk hozzá még parányi lisztet – kisimul.
    Lisztezett deszkán kétfele osztjuk, mert egyben kinyújtva túl nagy lenne.
  4. Először az egyik tésztát kinyújtjuk, próbáljuk meg nagyjából négyszögűre nyújtani.
  5. Felső részére szépen, sorban szórunk kis búzadarát, majd néhány centinként – hogy derelye méretű tészták legyenek majd vágás után – lekvár csomókat pakolunk. Tetejét ha szükséges megszórjuk kis fahéjjal, meg parányi cukorral.
  6. Ezt addig csináljuk, míg a tészta fele már lekváros. Ekkor a másik felét ráhajtjuk. A lekvárkupacok körül ujjunkkal végig nyomkodjuk, majd derelyemetszővel elvágjuk szép egyformára.
    Utána a derelyéket enyhén lisztezett deszkán oldalra pakoljuk, és az egész műveletet megismételjük a másik tésztával.
  7. Időközben rakjunk fel egy nagyobb lábasban vizet forrni, kicsit sózzuk meg. Mikor forr, a derelyékből, barátfüléből annyit engedjünk bele, hogy a víz alján úgy rendeződhessenek el, hogy ne essenek egymásra, egy sorban legyenek.
  8. Nagyon zubognia a víznek nem szabad.
    Néhány perc múltán a barátfülék szépen feljönnek a víz színére. Ekkor még fő egy-két percet, és szűrőkanállal kivehetjük őket.
  9. Rárakjuk őket a pirított zsemlemorzsára, majd néhány perc múlva rázogatással beleforgatjuk. Akkor már jobb a tartása. Jó, ha egyszerre nem rakjuk alá az összes morzsát.
  10. Tálalásnál lehet utána cukrozni is, de anélkül is finom.