Báránysült fokhagymásan
A bárányból készült ételekkel valahogy kicsit mostohán bánunk, pedig egy ízletes báránysült fokhagymásan – igazi ünnepivé teheti a hangulatot húsvétkor. És persze nem kellene hozzá húsvét sem – de a jelenlegi árak mellett sajnos valóban ünnepi ételnek minősül.
A bárány egykor szorosan hozzátartozott a húsvéti ünnepekhez, és szinte biztos, hogy sültet készítettek belőle. Vagy pörköltöt, de arra inkább az idősebb állat húsa való.
Manapság ez az étel elfelejtődött az ország nagy részén – egyes területeken – a Jászságban, no és az erdélyi részeken még gyakran készítik, s értenek is hozzá rendesen.
A báránysült fokhagymásan – hozzávalói –
1 szép báránycomb, vagy nekünk tetsző húsrész
néhány gerezd fokhagyma vagy vékonyra vágva
rozmaring egy-két szál
őrölt feketebors
3-4 evőkanálnyi zsiradék
só kiló húsonként 2 dkg
Elkészítési módja a következő –
Először előmelegítjük a sütőt, majd a húst megmossuk, leszárítjuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, aztán a húsba kis lyukat ejtve beledugdossuk őket. Ezekbe a helyekbe nyomhatunk egy kis rozmaringot is.
Most megszórjuk őrölt borssal, a zsiradék egy részével, amit a sóval összedolgoztunk – bedörzsöljük a húst, másik részét a tepsibe, sütőedénybe rakjuk. Egy pici vizet is rakunk hozzá.
Sütési idő a mérettől függ – Nagyjából fél kilónként félóra szükséges a puhuláshoz, piruláshoz. Tehát egy két kilós comb 2 órát sül. De a legjobb közben ellenőrizni.
Próbaképp villát szúrhatunk bele, ha a hús zsírja tiszta, nem véres, vagy zavaros, akkor elkészült. Elzárjuk a hőforrást, majd hagyjuk pihenni szeletelés előtt legalább negyedórát.
Ha tetszett a báránysült fokhagymásan recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!