
A báránypörkölt puliszkával egy különlegesen finom étel. Valójában pont emiatt, no meg sajnos ára miatt valahogy ünnepi asztalra kívánkozik.
Egykor a birka, bárány jóval többször került asztalra a magyar háztartásokban, sőt a marha is mindennaposabb volt.
Egy ideje azonban átvette szerepüket – szinte teljes mértékben – a sertés, pedig ízük sokkal egyedibb, a marháé pedig jóval változatosabban elkészíthető.
No de hát sajnos jó ideje a viszonylagos olcsóság is lényeg.
Mindenesetre – ha mégis bárány mellett döntünk, akkor érdemes készíteni belőle pörköltöt, „kísérőnek” pedig egy jó kis puliszkát.
Ha ez utóbbit úgy készítjük el valóban, ahogy a nagy könyvben meg van írva, akkor biztos, hogy nem fogjuk a hátunk mögé kívánni.
A báránypörkölt puliszkával hozzávalói –
- 1 kg bárányhús
- 15 dkg füstölt szalonna
- tíz dkg vöröshagyma
- 1-2 gerezdnyi fokhagyma
- 2 dkg só
- két dkg fűszerpaprika
- 2 dl vörösbor – természetesen száraz, ez alapvető
- Puliszka hozzávalói –
- 20 dkg kukoricaliszt
- só
- zsiradék 2 evőkanálnyi
Az étel elkészítésének módja a következő –
Először is a füstölt szalonnát lebőrözzük, felszeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk, majd egy edényben kisütjük, megpirítjuk. Ezután a pörcöket kiszedjük egy tányérra.
Egy hagymát megtisztítunk, leöblítünk, majd apróra vágjuk, és a szalonnazsíron megdinszteljük. Beleszórjuk a paprikát, a vörösborral felengedjük.
A bárányhúst megmossuk, leszikkasztjuk, felszeleteljük, kockázzuk, hozzáadjuk a pörköltalaphoz, sózzuk – ha akarjuk, akkor borsozhatjuk is, ám a bari zsenge húsa nem kívánja ezt meg.
Átkeverjük az egészet, majd addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult. Csak akkor adunk hozzá vizet, ha feltétlen szükséges.
Ezután elkészítjük a puliszkát.
Aránya a következő –
20 dkg kukoricadara,
só ízlés szerint, de kell hozzá minimum egy teáskanálnyi
1,5 liternyi víz
és a zsiradék (ez utóbbi lehet zsír, olaj, vagy vaj is)
A vizet feltesszük főni a sóval, majd a már majdnem fővő, forró vízbe belekeverjük lazán beleszórva, szinte szitálva a kukoricát, hogy a massza már pépszerű legyen. Óvatosan szórjuk, és állandóan kavargatjuk, mert nem igazán jó csomósan ez az étel.
A masszát aztán fakanállal folytonosan kevergetjük, de inkább fánktészta veréshez hasonlóan. Nincs rövid idő alatt kész, kell hozzá legalább negyedóra.
Mikor már jó sűrű, akkor levesszük a tűzről, és vizes kanállal galuskákat szaggatunk egy tál szélére, és lerakjuk egymás mellé. Előtte zsírba is beleforgathatjuk, vagy akár hagymás zsírba, tetszés szerint.
Forrón az igazi.
Mellé rakjuk a báránypörköltet, majd azt megszórjuk a tányérban félrerakott szalonnapörcökkel, s köretként mehet hozzá a puliszka.