2024-05-23

Báránypörkölt puliszkával

báránypörkölt puliszkával

A báránypörkölt puliszkával egy különlegesen finom étel. Valójában pont emiatt, no meg sajnos ára miatt valahogy ünnepi asztalra kívánkozik.

Egykor a birka, bárány jóval többször került asztalra a magyar háztartásokban, sőt a marha is mindennaposabb volt.

Egy ideje azonban átvette szerepüket – szinte teljes mértékben – a sertés, pedig ízük sokkal egyedibb, a marháé pedig jóval változatosabban elkészíthető.

No de hát sajnos jó ideje a viszonylagos olcsóság is lényeg.

Mindenesetre – ha mégis bárány mellett döntünk, akkor érdemes készíteni belőle pörköltöt, „kísérőnek” pedig egy jó kis puliszkát.

Ha ez utóbbit úgy készítjük el valóban, ahogy a nagy könyvben meg van írva, akkor biztos, hogy nem fogjuk a hátunk mögé kívánni.

A báránypörkölt puliszkával hozzávalói –

  • 1 kg bárányhús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • tíz dkg vöröshagyma
  • 1-2 gerezdnyi fokhagyma
  • 2 dkg só
  • két dkg fűszerpaprika
  • 2 dl vörösbor – természetesen száraz, ez alapvető
  • Puliszka hozzávalói –
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • zsiradék 2 evőkanálnyi

Az étel elkészítésének módja a következő –

Először is a füstölt szalonnát lebőrözzük, felszeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk, majd egy edényben kisütjük, megpirítjuk. Ezután a pörcöket kiszedjük egy tányérra.

Egy hagymát megtisztítunk, leöblítünk, majd apróra vágjuk, és a szalonnazsíron megdinszteljük. Beleszórjuk a paprikát, a vörösborral felengedjük.

A bárányhúst megmossuk, leszikkasztjuk, felszeleteljük, kockázzuk, hozzáadjuk a pörköltalaphoz, sózzuk – ha akarjuk, akkor borsozhatjuk is, ám a bari zsenge húsa nem kívánja ezt meg.

Átkeverjük az egészet, majd addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult. Csak akkor adunk hozzá vizet, ha feltétlen szükséges.

Ezután elkészítjük a puliszkát.

Aránya a következő –

20 dkg kukoricadara,

só ízlés szerint, de kell hozzá minimum egy teáskanálnyi

1,5 liternyi víz

és a zsiradék (ez utóbbi lehet zsír, olaj, vagy vaj is)

A vizet feltesszük főni a sóval, majd a már majdnem fővő, forró vízbe belekeverjük lazán beleszórva, szinte szitálva a kukoricát, hogy a massza már pépszerű legyen. Óvatosan szórjuk, és állandóan kavargatjuk, mert nem igazán jó csomósan ez az étel.

A masszát aztán fakanállal folytonosan kevergetjük, de inkább fánktészta veréshez hasonlóan. Nincs rövid idő alatt kész, kell hozzá legalább negyedóra.

Mikor már jó sűrű, akkor levesszük a tűzről, és vizes kanállal galuskákat szaggatunk egy tál szélére, és lerakjuk egymás mellé. Előtte zsírba is beleforgathatjuk, vagy akár hagymás zsírba, tetszés szerint.

Forrón az igazi.

Mellé rakjuk a báránypörköltet, majd azt megszórjuk a tányérban félrerakott szalonnapörcökkel, s köretként mehet hozzá a puliszka.