2024-05-27

Báránypástétom – sertéspástétom

báránypástétom

A báránypástétom eredetileg román étel, belsőségekből készül, nyilván bárányéból. (más húsból is készíthető) Onnan terjedt el az erdélyi magyarok között, és a keleti országrészben.

A bárány Romániában hozzátartozik a húsvéti ünnepekhez, csontokon, szőrén, patáján és hasznosíthatatlan belszervein kívül mindenét elfogyasztják.

Sőt – a bárány szeme például nagyon kapós. Megtiszteltetés, ha valakit azzal traktálnak.

Ez az étel nem csak bárányból, hanem bármilyen állat – baromfik, ifjabb sertés, borjú) belszerveiből elkészíthető, rendkívül kiadós, és manapság már – mióta hűtőszekrények vannak – elég sokáig felhasználható.

Mindenesetre – ha készítünk, akkor jobb ha a rokonságnak is adunk belőle, mert nem lesz csecsemőadag.

A báránypástétom-sertéspástétom hozzávalói –

 • 1 teljes belsőség, vagyis a tüdőtől kezdve egészen a májig
 • 30 dkg színhús
 • 5 db keményre főtt tojás – ha nagyobbacska az állat, akkor a tojásmennyiség arányosan több
 • 3-4 nyerstojás – itt is az a szabály, hogyha sok a belsőség, mert nagyobb az állat, akkor a nyerstojás is több
 • 1-2 db zsömle, vagy 2-3 szelet zsömlekenyér
 • 20 dkg füstöltszalonna
 • 2 db vöröshagyma
 • só – kilónként 2 dkg legalább
 • bors, vagy fehérbors késhegynyi kilónként
 • fűszerpaprika késhegynyi
 • 1 szép csokor petrezselyemzöld apróra vágva, de lehet benne néhány zellerzöld is
 • egy-két kanálnyi étolaj
 • zsemlemorzsa egy maréknyi

Elkészítési módja a következő –

 1. Először is a szalonnát ledaráljuk, vagy felkockázzuk teljesen apróra. Ezután elrakjuk melegedni egy serpenyőben, és kiolvasztjuk.
 2. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és teljesen apróra kockázzuk. Rádobjuk a szalonnapörcös zsírra, és megpirítjuk rajta. Rászórjuk a fűszerpaprikát a végén, aztán félrehúzzuk.
 3. Most a belsőségeket megtisztítjuk, fölös dolgokat levágjuk, aztán egy fazékban kicsit sózott vízben megabáljuk az egészet. A hússal egyetemben. Ha már jó, akkor ezt is megvárjuk, hogy kihüljön.
 4. A fél vesét, mármint az egyik vesét, a szív, meg a máj, valamint a színhús felét apróra felkockázzuk, és egy nagyobb tálba rakjuk. Hozzáadunk két felkockázott főtt tojást is.
 5. Ott maradt a másik fele a belsőségeknek, meg a húsnak, ezeket ledaráljuk, a többi tojást, a pirított szalonnás-zsíros hagymával együtt.
 6. Majd a zsemléket megáztatjuk tejbe, picit kinyomjuk, aztán az is mehet a darálóba. Az egészet hozzáadjuk a felkockázott dolgokhoz.
 7. A petrezselyemzöldet megmossuk, aztán picit megsózva nagyon apróra felvágjuk. Hozzáadjuk a tálban lévő dolgokhoz, mehet bele a nyers tojás, sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan összedolgozzuk.
 8. Ezután egy nekünk tetsző, belsőség mennyiségének megfelelő formát kikenünk olajjal, aztán az alját és oldalát megszórjuk zsemlemorzsával, majd belenyomkodjuk, egyenletesen eloszlatjuk a pástétomot. Tetejére is szórhatunk egy kis zsemlemorzsát, de nem kötelező.
 9. Előmelegített, közepes hőfokú sütőbe rakjuk, és pirulásig sütjük.
 10. Forrón még nem borítjuk ki, majdnem teljes kihűlésig várni kell (langyoskás) – szeletelni viszont hidegen lehet.
 11. Van, aki az 5 tojásból a 3 ledaráltat a masszába rakja úgy, hogy a formát nagyjából harmada pástétommal kibéleli, arra fekteti a tojásokat, majd egy részét a masszának köré rakja, a többivel meg befedi és megnyomkodja, hogy jól körbefogja a tojásokat.
 12. Ez esetben 2-3 nyerstojás elegendő a massza összedolgozásához.