
Ez a vesepecsenye recept egy régi újság, a Konyha pályázatára érkezett, második helyezett lett. Díja pedig az volt, hogy a Hungária Étteremben étlapra került.
Egy dédmama által alkotott, igazi családi fogás – melyet a dédunoka küldött be bírálatra az egykori laphoz. Bálóné amúgy, akiről az étel a nevét kapta a kor leghíresebb főzőasszonya volt.
A vesepecsenye, bélszín – ugyanaz, mint a sertésnél a szűzrész. Porhanyós, finom – a marha legnemesebb része. A belőle készült ételek csakis jók lehetnek – és hát, igen…. kicsit drágák.
Báló mama vesepecsenye receptjének hozzávalói a következők –
- 1 db vesepecsenye
- zsír, vagy olaj a kenéshez és a sütéshez
- néhány szál petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- törött bors
- mustár
- só
- krumpli
- só
- tej
- zsiradék
Az étel elkészítése a következő módon történik
- A vesepecsenyét lehártyázzuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, majd olajjal bekenjük, s felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk. Ha sütni akarjuk, akkor közepesen meleg zsiradékban sütjük, nem szabad túl forróban.
- Még a sütés előtt megtisztítjuk, lereszeljük a vöröshagymát, előkészítjük a mustárt, törött borsot, mustárt.
- A kisült szeleteket burgonyapüré alapra helyezzük és az előkészített anyagokból nagyon gyorsan a hús tetejére négy párhuzamos csíkot húzunk. (Sorrend: mustár, törött bors, reszelt vöröshagyma, vágott petrezselyem.)
- Sóval meghintjük. A még forrásban levő zsiradékból evőkanállal, cikcakk mozdulattal leforrázzuk a négy csíkot.
Ha nem elég forró a zsiradék, akkor az egész nem lesz jó. - A hagymának sercegnie kell a hús tetején, így összeolvadnak az ízek, a húsról lefolyó zsiradékot a burgonyapüré felszívja és az étel különlegesen finom lesz. Adhatunk mellé néhány szem rumosmeggy-kompótot, vagy vegyes savanyúságot.
- A krumplipüré elkészítési módja – a megfőtt burgonyát áttörjük, tejjel, és zsiradékkal – lehetőleg vajjal – összeforgatjuk, jól kikeverjük. Erre rakjuk a bélszínt.
Fotó: Pixabay Illusztráció