
Hogy a bajadéra honnan kapta a nevét nem tudom – egy biztos, hogy a bajadér eredeti jelentése indiai táncosnő volt.
Ez a süti nem süti, mert sütés nélkül készítjük – csokoládé a tetején, csokoládé a „tésztában” dióval egyetemben.
Így karácsony környékén ez nagy könnyebbségnek számít.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a bajadéra elkészítéséhez!
- 30 dkg cukor,
- 12 kanál víz,
- 25 dkg margarin, vagy vaj,
- 30 dkg darált keksz,
- 30 dkg darált dió,
- 1 vaníliacukor, vagy 1 kanál sárgabarack lekvár
- egy 10 dekás tábla étcsokoládé,
- tortabevonó tej csokiból a tetejére – de lehet csokoládé is – hozzá 1 kanál olaj
A finomság készítésének módja –
- A cukrot 12 kanál vízzel összekeverjük, felolvasztjuk, aztán egy kislábasban fölrakjuk melegedni.
- Amikor már teljesen elolvadt a cukor a vízben és a víz langyos – hozzáadjuk a margarint. Annyira kell melegnek lennie a víznek, hogy a margarin gond nélkül felolvadjon.
- Ekkor aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a darált kekszet, és a darált diót.
- Kettéosztjuk a masszát, s egyik felébe a vaníliás cukrot rakjuk, vagy a barack lekvárt, másik felébe pedig gőz felett felolvasztott csokoládét keverjük bele.
- Előveszünk egy közepes tepsit, kibéleljük sütőpapírral. Alulra belerakjuk a csokoládés masszát, kanállal lenyomkodjuk.
- Úgy intézzük, hogy nagyjából sima felületet nyerjünk. Erre jön a világos rész, azt is kanállal lenyomkodjuk simára.
- A tejcsokoládét ugyanúgy – kis olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, aztán elterítjük, elkenjük a süti tetején.
- Hűtőbe rakjuk megdermedni, majd ha már a csoki megkeményedett – nem árt azért többet várni – felszeleteljük téglalap alakúra.
- Forró vízbe mártott késsel vágjuk, úgy szép, sima felülete lesz. Minden vágásnál mártani kell.