Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Bajadéra recept

Hogy a bajadéra honnan kapta a nevét nem tudom – egy biztos, hogy a bajadér eredeti jelentése indiai táncosnő volt.

Ez a süti nem süti, mert sütés nélkül készítjük – csokoládé a tetején, csokoládé a „tésztában” dióval egyetemben. Így karácsony környékén ez nagy könnyebbségnek számít.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a bajadéra elkészítéséhez!

30 dkg cukor,

12 kanál víz,

25 dkg margarin, vagy vaj,

30 dkg darált keksz,

30 dkg darált dió,

1 vaníliacukor, vagy 1 kanál sárgabarack lekvár

egy 10 dekás tábla étcsokoládé,

tortabevonó tej csokiból a tetejére – de lehet csokoládé is – hozzá 1 kanál olaj

A finomság készítésének módja –


A cukrot 12 kanál vízzel összekeverjük, felolvasztjuk, aztán egy kislábasban fölrakjuk melegedni. Amikor már teljesen elolvadt a cukor a vízben és a víz langyos – hozzáadjuk a margarint. Annyira kell melegnek lennie a víznek, hogy a margarin gond nélkül felolvadjon.

Ekkor aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a darált kekszet, és a darált diót. Kettéosztjuk a masszát, s egyik felébe a vaníliás cukrot rakjuk, vagy a barack lekvárt, másik felébe pedig gőz felett felolvasztott csokoládét keverjük bele.

Előveszünk egy közepes tepsit, kibéleljük sütőpapírral. Alulra belerakjuk a csokoládés masszát, kanállal lenyomkodjuk. Úgy intézzük, hogy nagyjából sima felületet nyerjünk. Erre jön a világos rész, azt is kanállal lenyomkodjuk simára.

A tejcsokoládét ugyanúgy – kis olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, aztán elterítjük, elkenjük a süti tetején.

Hűtőbe rakjuk megdermedni, majd ha már a csoki megkeményedett – nem árt azért többet várni – felszeleteljük téglalap alakúra.

Forró vízbe mártott késsel vágjuk, úgy szép, sima felülete lesz. Minden vágásnál mártani kell.

Ha tetszett a bajadéra recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük