2024-05-27

Bácskai csirkemáj

Bácskai lecsós csirkemáj

A bácskai csirkemáj egy viszonylag olcsó étel a mai napig, hisz nem kell kiló szám venni belőle. Fél kiló májjal készítve jól lakhat vele az egész család – természetesen körettel.


Ne óvatoskodjunk a fűszerezéssel – ha csak nem orvosi utasításra kell tenni – mert a máj kívánja az erőteljes ízesítést.

A só-bors csodát tesz vele megfelelő mennyiségben. Szoktuk amúgy fűszerpaprika nélkül is készíteni, szerintem semmivel sem rosszabb, de ki-ki, ahogy gondolja.

A bácskai csirkemáj elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség –

  • fél kg szív nélküli csirkemáj
  • 2 szép vöröshagyma
  • 40 dkg húsos zöldpaprika
  • 20 dkg paradicsom
  • néhány evőkanálnyi olaj
  • kávéskanálnyi só biztos kell, aztán majd ízlés szerint
  • kifejezetten jót tesz a májnak, ha jó borsosan készítjük legalább 1 mokkáskanálnyi
  • jó csipet majoránna
  • evőkanálnyi fűszerpaprika
  • ha szeretjük, akkor rakhatunk bele csöves fűszerpaprikát is karikázva.

Az étel elkészítése a következő módon történik –

  1. A májat megmossuk, átnézzük nincs-e rajta véletlenül epe, a nem oda való dolgokat kivágjuk. Nagyobb részekre kell darabolni, mi ennek ellenére mindig apróra vágjuk, lényegében 1/2-1 centis szeletekre.
  2. Ennek az az oka, hogy így sokkal ízesebb, hisz a máj minden oldala érintkezik a fűszerekkel. Kisebb darabon ugyanaz az íz többet ér…. 🙂 De mindenki kedve szerint.
    A hagymákat megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Nem kell kockázni.
  3. A paprikát, paradicsomot megmossuk, kivágjuk a nem oda valókat, és az összest felkockázzuk. Ezt nem kell apróra, jó ujjnyiakra.
  4. Serpenyőben süssük, az a legjobb hozzá. Megforrósítjuk benne az olajat, a hagymát megpirítjuk benne. Nem kell agyonpirítani, szép világosra.Hozzáadjuk a zöldpaprikát, összekeverjük – majd ha sült együtt néhány percet, jöhet a paradicsom.
  5. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát, fűszerpaprikát. Rakjuk bele a májat, keverjük át, majd közepes lángon néhány percig tovább sütjük. Addigra a máj szépen megpuhul, lefő a leve, inkább lecsónak látszik az étel, mint májnak. Rakhatunk bele csípős paprika szeleteket is.
  6. Nagyon jó hozzá a tarhonya, vagy a törtkrumpli.