
A bácskai csirkemáj egy viszonylag olcsó étel a mai napig, hisz nem kell kiló szám venni belőle. Fél kiló májjal készítve jól lakhat vele az egész család – természetesen körettel.
Ne óvatoskodjunk a fűszerezéssel – ha csak nem orvosi utasításra kell tenni – mert a máj kívánja az erőteljes ízesítést.
A só-bors csodát tesz vele megfelelő mennyiségben. Szoktuk amúgy fűszerpaprika nélkül is készíteni, szerintem semmivel sem rosszabb, de ki-ki, ahogy gondolja.
A bácskai csirkemáj elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség –
- fél kg szív nélküli csirkemáj
- 2 szép vöröshagyma
- 40 dkg húsos zöldpaprika
- 20 dkg paradicsom
- néhány evőkanálnyi olaj
- kávéskanálnyi só biztos kell, aztán majd ízlés szerint
- kifejezetten jót tesz a májnak, ha jó borsosan készítjük legalább 1 mokkáskanálnyi
- jó csipet majoránna
- evőkanálnyi fűszerpaprika
- ha szeretjük, akkor rakhatunk bele csöves fűszerpaprikát is karikázva.
Az étel elkészítése a következő módon történik –
- A májat megmossuk, átnézzük nincs-e rajta véletlenül epe, a nem oda való dolgokat kivágjuk. Nagyobb részekre kell darabolni, mi ennek ellenére mindig apróra vágjuk, lényegében 1/2-1 centis szeletekre.
- Ennek az az oka, hogy így sokkal ízesebb, hisz a máj minden oldala érintkezik a fűszerekkel. Kisebb darabon ugyanaz az íz többet ér…. 🙂 De mindenki kedve szerint.
A hagymákat megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. Nem kell kockázni. - A paprikát, paradicsomot megmossuk, kivágjuk a nem oda valókat, és az összest felkockázzuk. Ezt nem kell apróra, jó ujjnyiakra.
- Serpenyőben süssük, az a legjobb hozzá. Megforrósítjuk benne az olajat, a hagymát megpirítjuk benne. Nem kell agyonpirítani, szép világosra.Hozzáadjuk a zöldpaprikát, összekeverjük – majd ha sült együtt néhány percet, jöhet a paradicsom.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majoránnát, fűszerpaprikát. Rakjuk bele a májat, keverjük át, majd közepes lángon néhány percig tovább sütjük. Addigra a máj szépen megpuhul, lefő a leve, inkább lecsónak látszik az étel, mint májnak. Rakhatunk bele csípős paprika szeleteket is.
- Nagyon jó hozzá a tarhonya, vagy a törtkrumpli.