Babos tészta

babos tészta

Sokan hallottunk már a babos tészta fogásról, ám kevesen tudjuk – valójában mit takar. Ha fontos, hogy az étel olcsó, és finom legyen – ez a tökéletes választás.

A bab egy értékes zöldfélénk, száraz hüvelyes – a tészta fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, a zsiradék is ott az ételben – ha épp nem akarunk húsos ételt készíteni – bármi okból, érdemes rágondolni erre az ételre.

Persze, mint a legtöbb olcsó étel – egy kicsit több munkát igényel az „odarakomfőéskész” fogásoknál, no de valamit valamiért….

A babos tészta recept hozzávalói –

 • 1/2 kg finomliszt
 • néhány tojás és esetleg víz
 • 1/2 kg tarkabab
 • egy fej hagyma – lehet nagy is, ha szeretjük
 • 2-3 evőkanálnyi zsiradék
 • esetleg bors (van aki paprikát is rak bele)

Elkészítési módja a következő –

 1. A babot előző nap beáztatjuk, előtte persze átválogatva. Másnap aztán felrakjuk főni sós vízben.
 2. Míg a bab fő, addig meggyúrjuk a tésztát.
 3. A lisztet tálba rakjuk, beleütjük a tojásokat – először pohárba – majd annyi vizet rakunk hozzá, amennyi szükséges. 4-5 tojásnál már vízre nincs szükség.
 4. Az anyagot összegyúrjuk, két cipóba osztjuk, átgyúrjuk, és lerakjuk pihenni – immár a deszkára letakarva. Nagyjából negyedóra után lisztezett deszkán egymás után kinyújtjuk őket, majd laskának felvágjuk.
 5. Ha géppel tesszük könnyű dolgunk van, ha kézzel, akkor sincs túl nehéz, hisz egy kicsit hagyjuk a tésztát szikkadni – nem kell hosszú idő – főleg ha jó idő van a konyhánkban, és nincs pára.
 6. A deszkán parányit lisztezve feltekerjük a nyújtófára, a fa hátán végig vágjuk, a csíkot keresztben megfelezzük, egymásra rakjuk szépen, aztán elkezdjük vágni valamivel keskenyebben, mint egy centiméter.
 7. Néhány vágás után fellazítjuk a tésztacsíkokat, lazán picit levegőbe „dobálva”, és haladunk tovább.
 8. Ha elkészültünk az egésszel, akkor sósan felforralt vízben kifőzzük, leöblítjük, összekavarjuk egy kis zsiradékkal.
 9. Közben a bab megfőtt, akkor leszűrjük.
 10. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és zsiradékon szépen megpirítjuk, sárgásra.
 11. Hogy a babot egészben hagyjuk, vagy összetörjük az már a mi dolgunk. Ha egészben hagyjuk, akkor szebb a tészta, ha összetörjük, úgy meg finomabb.
 12. A lényeg, hogy akár egész, akár törött, rárakjuk a pirított hagymát, átkavarjuk, aztán a tésztával is ezt tesszük. Szépen, lazán, alulról felfele.
 13. Megkóstoljuk, ha kell utána sózunk. Ha szeretjük, akkor ehetjük borssal is. Nagyon laktató étel.