Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Babos tészta

Sokan hallottunk már a babos tészta fogásról, ám kevesen tudjuk – valójában mit takar. Ha fontos, hogy az étel olcsó, és finom legyen – ez a tökéletes választás.

A bab egy értékes zöldfélénk, száraz hüvelyes – a tészta fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, a zsiradék is ott az ételben – ha épp nem akarunk húsos ételt készíteni – bármi okból, érdemes rágondolni erre az ételre.

Persze, mint a legtöbb olcsó étel – egy kicsit több munkát igényel az „odarakomfőéskész” fogásoknál, no de valamit valamiért….

A babos tészta recept hozzávalói –

1/2 kg finomliszt

néhány tojás és esetleg víz

1/2 kg tarkabab

egy fej hagyma – lehet nagy is, ha szeretjük

2-3 evőkanálnyi zsiradék

esetleg bors (van aki paprikát is rak bele)

Elkészítési módja a következő –

A babot előző nap beáztatjuk, előtte persze átválogatva. Másnap aztán felrakjuk főni sós vízben.

Míg a bab fő, addig meggyúrjuk a tésztát.

A lisztet tálba rakjuk, beleütjük a tojásokat – először pohárba – majd annyi vizet rakunk hozzá, amennyi szükséges. 4-5 tojásnál már vízre nincs szükség.

Az anyagot összegyúrjuk, két cipóba osztjuk, átgyúrjuk, és lerakjuk pihenni – immár a deszkára letakarva. Nagyjából negyedóra után lisztezett deszkán egymás után kinyújtjuk őket, majd laskának felvágjuk.

Ha géppel tesszük könnyű dolgunk van, ha kézzel, akkor sincs túl nehéz, hisz egy kicsit hagyjuk a tésztát szikkadni – nem kell hosszú idő – főleg ha jó idő van a konyhánkban, és nincs pára.

A deszkán parányit lisztezve feltekerjük a nyújtófára, a fa hátán végig vágjuk, a csíkot keresztben megfelezzük, egymásra rakjuk szépen, aztán elkezdjük vágni valamivel keskenyebben, mint egy centiméter. Néhány vágás után fellazítjuk a tésztacsíkokat, lazán picit levegőbe „dobálva”, és haladunk tovább.

Ha elkészültünk az egésszel, akkor sósan felforralt vízben kifőzzük, leöblítjük, összekavarjuk egy kis zsiradékkal.

Közben a bab megfőtt, akkor leszűrjük.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és zsiradékon szépen megpirítjuk, sárgásra.

Hogy a babot egészben hagyjuk, vagy összetörjük az már a mi dolgunk. Ha egészben hagyjuk, akkor szebb a tészta, ha összetörjük, úgy meg finomabb.

A lényeg, hogy akár egész, akár törött, rárakjuk a pirított hagymát, átkavarjuk, aztán a tésztával is ezt tesszük. Szépen, lazán, alulról felfele.

Megkóstoljuk, ha kell utána sózunk. Ha szeretjük, akkor ehetjük borssal is. Nagyon laktató étel.

Ha tetszett a babos tészta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük