Babos káposzta

babos káposzta

A babos káposzta egy somogysági, zalai étel. Főleg bográcsban készítették egykor – lényegesen nagyobb adagban, ez 4-5 személyes mennyiség.

Rendkívül tartalmas fogás, ám vigyázni kell vele, hogy a hozzávalók valóban megpuhuljanak – hisz mind a káposzta, mind a bab amúgy is megterheli a gyomrunkat – egyáltalán nem szükséges, hogy csak félfővött legyen.

A babos káposzta hozzávalói –

  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 0,7 kg oldalas,
  • 1 szép, hátsó sertésköröm,
  • egy kis bőrke (ha van, akkor füstölt húsé legyen – az ízéért),
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 0,5 kg áztatott tarkabab,
  • 1/2 fej fokhagyma,
  • 1-2 csípős csöves paprika (ha nem szeretjük – elhagyható),
  • 1-2 paradicsom vagy 1-2 kanál sűrített paradicsom,
  • 1 evőkanál fűszerpaprika,
  • néhány darab babérlevél,
  • néhány szemesbors,
  • 1 kanál zsír.
  • rántáshoz – 1 kanál zsír
  • 1 kanál liszt

Az étel elkészítésének módja –

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd jó apróra vágjuk. Aztán zsiradékot hevítünk, és a vöröshagymát megpirítjuk rajta, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és gyorsan fel is engedjék egy picurka vízzel.

Ekkor aztán hozzáadjuk a fokhagymát, a csípőspaprikát, paradicsomot, borsot, babérlevelet, és jöhet a sózás. Kiló hússal számoljunk, úgyhogy 2 dkg szükségeltetik.

A lébe aztán belerakjuk a feldarabolt húsokat, és hozzátesszük az előző nap beáztatott babot is. Innentől lassú tűzön főzzük.

Mikor aztán már jó félig megpuhultak, akkor jöhet a savanyúkáposzta is. Azzal főzzük tovább.

Amikor lényegében elkészült, akkor berántjuk.

Egy kanál zsíron egy kanálnyi finomlisztet megpirítunk kicsit, aztán felengedjük pici hideg vízzel, majd a babos káposzta levéből hozzáadunk valamennyit, s állandó kevergetés mellett belefőzzük az ételbe.

Hagyjuk, hogy felrottyanjon, hisz a nyers liszt ízének el kell mennie. Megkóstoljuk, ha kell – utána sózzuk, s el is készült a somogyi étel.