Babka – lengyel-ukrán csokis kalács
Legalábbis kalácsnak mondjuk mi, amúgy ez egy töltött kenyérféle, amit igen – kalácstésztából készítenek. A babka lehet csokis, fahéjas, almás….
Csokoládés fajtáját sokan csokis krantz-ként, vagy Jeruzsálemi kalácsként ismerik. Neve lengyel területen esélyesen a baba, vagy nagymama szóból származik.
Ez a kalács is a zsidó konyha része, van ahol simán élesztőt sütiként beszélnek róla. Ami végtére is igaz, csak sokkal több annál.
A babka hozzávalói –
A tésztához:
180 ml 2,8%-os tej (kicsivel kevesebb 2 decitől. A kelt tészták mindig jó minőségű tejet igényelnek)
5 g instant élesztő
1 evőkanál porcukor
egy db átlagos tojás
1 db tojásnak a sárgája
6 dkg kristálycukor
37 dkg búza finomliszt (BL55)
95 g vaj (picurkával kevesebb, mint 10 dkg)
A töltelékhez
20 dkg étcsokoládé – minél kakaósabb annál jobb
9 dkg kristálycukor
1 evőkanál őrölt fahéj
95 g vaj
Tészta kenéséhez
1 picurka tojás
1 evőkanálnyi tejszín – ha nincs, tej is megteszi picurka vajjal, és cukorral kipótolva
A kalács elkészítésének módja –
A tejet fellangyosítjuk, majd összekeverjük a porcukorral és az instant élesztővel. Tehetünk hozzá picurka lisztet is. Lerakjuk kicsit pihenni.
A lisztet tálba rakjuk, hozzáadunk egy picurka sót.
Egy másik tálban összekeverjük alaposan a cukrot és a tojást. Olvadjon el a cukor, habosodjon fel a tojás – annál több levegő kerül a tésztába.
Ezután hozzáadjuk a liszthez a kikevert tojást, és a már felfutott élesztőt. Kezdjük összekavarni, majd mehet bele az olvasztott vaj – és alaposan bedagasztjuk az egészet.
Lerakjuk egy órácskát pihenni – konyhamelegen, mint minden kelt tésztát.
Az étcsokit apróra tördeljük – sikeresebb lesz a művelet, ha simán lereszeljük nagy lyukú reszelőn, hozzáadjuk a fehéjat, a cukrot és a vajat is.
Ha a tésztánk szépen megkelt, akkor picit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk fél méter hosszúra, szélessége pedig legyen legalább 30-35 cm.
Ekkor megkenjük a csokis masszával, majd feltekerjük, mint a bejglit. Utána a tekercset félbehajtjuk, és szorosan megcsavarjuk óvatosan, és belerakjuk egy püspökkenyér formába.
A tetejét megkenjük a tejszín és tojás felvert keveréké vel, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 175-180 fok szép aranyló barnára sütjük. Sütési ideje nagyjából háromnegyed óra. alatt. Tetejét a fonatoknál be is vagdalhatjuk rézsútosan, de ha nem – kisebb az esély arra, hogy kiszáradjon.
Ha tetszett a babka recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó, forrás – Vankó Sándorné