Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Babka – lengyel-ukrán csokis kalács

Legalábbis kalácsnak mondjuk mi, amúgy ez egy töltött kenyérféle, amit igen – kalácstésztából készítenek. A babka lehet csokis, fahéjas, almás….

Csokoládés fajtáját sokan csokis krantz-ként, vagy Jeruzsálemi kalácsként ismerik. Neve lengyel területen esélyesen a baba, vagy nagymama szóból származik.

Ez a kalács is a zsidó konyha része, van ahol simán élesztőt sütiként beszélnek róla. Ami végtére is igaz, csak sokkal több annál.

A babka hozzávalói –

A tésztához:

180 ml 2,8%-os tej (kicsivel kevesebb 2 decitől. A kelt tészták mindig jó minőségű tejet igényelnek)

5 g instant élesztő

1 evőkanál porcukor

egy db átlagos tojás

1 db tojásnak a sárgája

6 dkg kristálycukor

37 dkg búza finomliszt (BL55)

95 g vaj (picurkával kevesebb, mint 10 dkg)

A töltelékhez

20 dkg étcsokoládé – minél kakaósabb annál jobb

9 dkg kristálycukor

1 evőkanál őrölt fahéj

95 g vaj

Tészta kenéséhez

1 picurka tojás

1 evőkanálnyi tejszín – ha nincs, tej is megteszi picurka vajjal, és cukorral kipótolva

A kalács elkészítésének módja –

A tejet fellangyosítjuk, majd összekeverjük a porcukorral és az instant élesztővel. Tehetünk hozzá picurka lisztet is. Lerakjuk kicsit pihenni.

A lisztet tálba rakjuk, hozzáadunk egy picurka sót.

Egy másik tálban összekeverjük alaposan a cukrot és a tojást. Olvadjon el a cukor, habosodjon fel a tojás – annál több levegő kerül a tésztába.

Ezután hozzáadjuk a liszthez a kikevert tojást, és a már felfutott élesztőt. Kezdjük összekavarni, majd mehet bele az olvasztott vaj – és alaposan bedagasztjuk az egészet.

Lerakjuk egy órácskát pihenni – konyhamelegen, mint minden kelt tésztát.

Az étcsokit apróra tördeljük – sikeresebb lesz a művelet, ha simán lereszeljük nagy lyukú reszelőn, hozzáadjuk a fehéjat, a cukrot és a vajat is.

Ha a tésztánk szépen megkelt, akkor picit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk fél méter hosszúra, szélessége pedig legyen legalább 30-35 cm.

Ekkor megkenjük a csokis masszával, majd feltekerjük, mint a bejglit. Utána a tekercset félbehajtjuk, és szorosan megcsavarjuk óvatosan, és belerakjuk egy püspökkenyér formába.

A tetejét megkenjük a tejszín és tojás felvert keveréké vel, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 175-180 fok szép aranyló barnára sütjük. Sütési ideje nagyjából háromnegyed óra. alatt. Tetejét a fonatoknál be is vagdalhatjuk rézsútosan, de ha nem – kisebb az esély arra, hogy kiszáradjon.

Ha tetszett a babka recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó, forrás – Vankó Sándorné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük