Babka – lengyel-ukrán csokis kalács

Babka - csokis kalács

Legalábbis kalácsnak mondjuk mi, amúgy ez egy töltött kenyérféle, amit igen – kalácstésztából készítenek. A babka lehet csokis, fahéjas, almás….

Csokoládés fajtáját sokan csokis krantz-ként, vagy Jeruzsálemi kalácsként ismerik. Neve lengyel területen esélyesen a baba, vagy nagymama szóból származik.

Ez a kalács is a zsidó konyha része, van ahol simán élesztőt sütiként beszélnek róla. Ami végtére is igaz, csak sokkal több annál.

A babka hozzávalói –

A tésztához:

  • 180 ml 2,8%-os tej (kicsivel kevesebb 2 decitől. A kelt tészták mindig jó minőségű tejet igényelnek)
  • 5 g instant élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • egy db átlagos tojás
  • 1 db tojásnak a sárgája
  • 6 dkg kristálycukor
  • 37 dkg búza finomliszt (BL55)
  • 95 g vaj (picurkával kevesebb, mint 10 dkg)

A töltelékhez

  • 20 dkg étcsokoládé – minél kakaósabb annál jobb
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 95 g vaj
  • Tészta kenéséhez
  • 1 picurka tojás
  • 1 evőkanálnyi tejszín – ha nincs, tej is megteszi picurka vajjal, és cukorral kipótolva

A kalács elkészítésének módja –

  1. A tejet fellangyosítjuk, majd összekeverjük a porcukorral és az instant élesztővel. Tehetünk hozzá picurka lisztet is. Lerakjuk kicsit pihenni.
  2. A lisztet tálba rakjuk, hozzáadunk egy picurka sót.
  3. Egy másik tálban összekeverjük alaposan a cukrot és a tojást. Olvadjon el a cukor, habosodjon fel a tojás – annál több levegő kerül a tésztába.
  4. Ezután hozzáadjuk a liszthez a kikevert tojást, és a már felfutott élesztőt. Kezdjük összekavarni, majd mehet bele az olvasztott vaj – és alaposan bedagasztjuk az egészet.
  5. Lerakjuk egy órácskát pihenni – konyhamelegen, mint minden kelt tésztát.
  6. Az étcsokit apróra tördeljük – sikeresebb lesz a művelet, ha simán lereszeljük nagy lyukú reszelőn, hozzáadjuk a fehéjat, a cukrot és a vajat is.
  7. Ha a tésztánk szépen megkelt, akkor picit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk fél méter hosszúra, szélessége pedig legyen legalább 30-35 cm.
  8. Ekkor megkenjük a csokis masszával, majd feltekerjük, mint a bejglit. Utána a tekercset félbehajtjuk, és szorosan megcsavarjuk óvatosan, és belerakjuk egy püspökkenyér formába.
  9. A tetejét megkenjük a tejszín és tojás felvert keveréké vel, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 175-180 fok szép aranyló barnára sütjük.
  10. Sütési ideje nagyjából háromnegyed óra. alatt. Tetejét a fonatoknál be is vagdalhatjuk rézsútosan, de ha nem – kisebb az esély arra, hogy kiszáradjon.

Fotó, forrás – Vankó Sándorné