2024-05-27

Vaddisznó vörösborban – burgonya krokettel

A vaddisznó vörösborban egy különlegesen finom csemege.

A vadhúsok különlegesen finomak, de tudni kell elkészíteni őket. Se túlfűszerezni nem szabad őket, hogy a vad eredeti ízei érvényesüljenek, de segíteni is kell a fűszerekkel az ízek „felszínre kerülését”. A vaddisznó vörösborban ételköltemény egy különlegesen finom, komótos vacsora.

Egy fiatal vaddisznónak a gerincen levő húsát bőröstől lefejtjük, így lényegében kapunk két szép, egyenlő hosszú filét.
1 hagymát, 1/2 zellert, 2 sárgarépát, 1 petrezselyem gyökeret megtisztítunk, megmosunk, feldarabolunk.


Belerakjuk egy hozzá illő tepsibe, hozzá adunk egy kevés zsírt, a hagymát, zellert, sárgarépát, petrezselyem gyökeret feldarabolva, megsózzuk az egészet, megpergetjük borssal is, kis szerecsendiót reszelünk rá és hirtelen megpirítjuk. Ha kifehéredett, akkor vörösbort öntünk rá legalább 2 dl-t, majd lefedjük fóliával és párolni hagyjuk.


Mialatt párolódik, fogunk ismét 1-2 sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, zellert, póréhagymát – megtisztítjuk szépen őket, megmossuk, majd teljesen vékony metéltre vágjuk.


Vizet öntünk rá, kicsit sózzuk, majd fedő alatt megpároljuk, de nem kavargatjuk, hogy a zöldségek ne törjenek össze. Lerakjuk hűlni.
Ha az ifjonc vaddisznó megpuhult, ellenőriztük is – villa, vagy tű hegye könnyedén beleszúródik – akkor kivesszük a párolóedényből, és egy sütőpapírba becsomagoljuk, amit belülről zsírral kentünk ki ott, ahol érintkezik a vaddisznó hússal.

Ezt felhasználásig meleg, de nem forró helyre rakjuk.
A levéről a zsírt leszedjük, a levét a párolóedényben lévő zöldségekkel átmixeljük, vagy passzírozzuk, egy kicsit még sűrítünk rajta főzéssel – majd a metéltre vágott, megpárolt zöldségeket óvatosan hozzáadjuk.

Most sem kavargatjuk, hogy a zöldségek ne törjenek össze. Az ízének ugyan nem ártana, de látványra sokkal szebb, ha egészben maradnak a vékonyra felvágott zöldségek.


Ha elkészült – a húst szép szeletekre vágjuk, néhányat tányérra rakunk, majd a zöldséges szafttal leöntjük.
Köretnek burgonya krokett illik hozzá.

És ehhez a – vaddisznó vörösborban – finomsághoz hogy készül a burgonyakrokett?

Fél kg. krumplit meghámozunk, majd sós vízben megfőzzük. Nem kell szétfőzni. Utána lecsöpögtetjük, hogy ne legyen vizes, majd krumplinyomón átnyomjuk.
Ha már nem forró, csak jó kézmeleg, hozzáadunk egy tojást, majd elkeverjük.

Nem szabad sokat vacakolni vele, akkor nyúlós lesz. Rakunk bele 1-2 evőkanálnyi búzadarát – elkeverjük benne, aztán lerakjuk pihenni hűvös helyre.


Mikor már kihűlt, akkor lisztezett deszkán hengereket nyújtunk belőle, és azokat daraboljuk nagyjából 5 centisekre.
Felütünk egy tojást, felverjük pici sóval, s a hengereket belemártva panírozzuk, és zsemlemorzsába forgatjuk – s azonnal sütjük. Forró zsiradékban gyorsan sül.

A vaddisznó vörösborban – burgonya krokettel fölséges eledel, érdemes kipróbálni.

Fotó: Pixabay