2024-05-23

Régi krémes palacsinta recept

Régi krémes palacsinták

Krémes palacsinta manapság általában vaníliás pudingporral készül, pedig a régi krémes palacsinta recept főzött krémet jegyez.

Ez persze – mondhatnánk – majdnem olyan, mint a pudingos, pedig hatalmas a különbség. Ízben, színben, állagban, finomságban egyaránt.

Ráadásul tartalmasabb is, hisz tojás is van benne, tehát tápanyagban gazdagabb. A krémje nagyon hasonló ahhoz, amit a házi krémesbe rakunk, de ebbe nem kell a tojásfehérjét habbá verni.

Készíthetjük vaníliás cukorral, de kapart vaníliával is. Ez utóbbitól még különlegesebb lesz. Eredeti receptje szerint ezt a fajtát nem sodorjuk, hanem hajtogatjuk, és tetejére rakjuk a maradék krémet. Mi ilyesmivel nem szoktunk bíbelődni, mert könnyebben tárolható sodorva,.

Márpedig ha sütünk, akkor nem 10-12 darabot szoktunk, mint a régi időben. Visszafogottan is 30 darab az átlag, de volt régen, mikor nagyjából 100 darabot sütöttünk egyetlen délután. Az is igaz, hogy hárompalacsintasütővel egyidőben. Ez a fajta töltelék amúgy magában krémként is elkészíthető.

Ha jó minőségű kakaót keverünk bele vanília helyett, akkor „csokis” lesz, de készíthetünk kávésat, mogyorósat, diósat, kókuszosat…. Viszont a palacsintába a vaníliás az igazi.


Milyen hozzávalók szükségesek a régi vaníliás palacsinta recept elkészítéséhez?


Hozzávalók

 • 1/2 kg liszt
 • 3-4 tojás (de lehet akár kevesebből is)
 • 1/2 liternyi tej
 • ásványvíz annyi, hogy jó tejszínsűrűségű legyen 20 perc állás után
 • csipet só,
 • nagyjából 1 dl olaj – lehet takarékosabban is.

Krém hozzávalói –

 • 1 liter tej
 • 8 evőkanálnyi cukor
 • 4 cs. vaníliáscukor vagy lekapart vanília
 • 4-5 tojás
 • 6 evőkanálnyi liszt

És hogy készül ezekből az összetevőkből a palacsinta?

Először készítsük el a krémet!

Felrakjuk a tejet kiöblített lábasban főni. Közben felütjük a tojásokat, hozzámérjük a cukrot, a vaníliáscukrot, vagy vaníliát, belekanalazzuk a lisztet, és kikeverjük. Ha nem megy, teszünk hozzá pici tejet abból, amit felraktunk forrni.

Ha szép sima, és a tej is már pillézik, akkor veszünk ki a tejből egy merőkanálnyit, és hozzákavarjuk a tojásos-cukros masszához, majd az egészet állandó kavarás mellett beleöntjük a forró tejbe.

Innentől kezdve állandó kevergetés mellett főzzük addig, míg mint a vuklán el nem kezd bugyogni, és kellő sűrűségű nem lesz. Ekkor elzárjuk a hőforrást, majd lerakjuk hűlni.

Míg a krém hűl elkészítjük a fenti anyagokból a palacsintát. Amint összeállítottuk lerakjuk pihenni negyedórára, húsz percre. Forró palacsintasütőben sütjük ki szépen, sorban őket. Mivel az olajat belekavartuk előre, ezért aláolajozni csak a legelején kell.

Ha elkészültünk, akkor várunk pár percet, hogy a palacsinták már ne legyenek túl forróak, majd megtöltjük az összeset.


Egy tésztába egy evőkanálnyi krém szükséges. Nem lehúzott kanálnyi, hanem bátran belemártottnyi.


Nyáron a nagy melegben – behűtve – jó szolgálatot tett….

1 Comment

Comments are closed.