
Krémes palacsinta manapság általában vaníliás pudingporral készül, pedig a régi krémes palacsinta recept főzött krémet jegyez.
Ez persze – mondhatnánk – majdnem olyan, mint a pudingos, pedig hatalmas a különbség. Ízben, színben, állagban, finomságban egyaránt. Ráadásul tartalmasabb is, hisz tojás is van benne,
tehát tápanyagban gazdagabb. A krémje nagyon hasonló ahhoz, amit a házi krémesbe rakunk, de ebbe nem kell a tojásfehérjét habbá verni.
Készíthetjük vaníliás cukorral, de kapart vaníliával is. Ez utóbbitól még különlegesebb lesz. Eredeti receptje szerint ezt a fajtát nem sodorjuk, hanem hajtogatjuk, és
tetejére rakjuk a maradék krémet. Mi ilyesmivel nem szoktunk bíbelődni, mert könnyebben tárolható sodorva,.
Márpedig ha sütünk, akkor nem 10-12 darabot
szoktunk, mint a régi időben. Viszzafogottan is 30 darab az átlag, de volt régen, mikor nagyjából 100 darabot sütöttünk egyetlen délután. Az is igaz, hogy három
palacsintasütővel egyidőben. Ez a fajta töltelék amúgy magában krémként is elkészíthető.
Ha jó minőségű kakaót keverünk bele vanília helyett, akkor „csokis” lesz,
de készíthetünk kávésat, mogyorósat, diósat, kókuszosat…. Viszont a palacsintába a vaníliás az igazi.
Milyen hozzávalók szükségesek a régi vaníliás palacsinta recept elkészítéséhez?
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt
- 3-4 tojás (de lehet akár kevesebből is)
- 1/2 liternyi tej
- ásványvíz annyi, hogy jó tejszínsűrűségű legyen 20 perc állás után
- csipet só,
- nagyjából 1 dl olaj – lehet takarékosabban is.
Krém hozzávalói –
- 1 liter tej
- 8 evőkanálnyi cukor
- 4 cs. vaníliáscukor vagy lekapart vanília
- 4-5 tojás
- 6 evőkanálnyi liszt
És hogy készül ezekből az összetevőkből a palacsinta?
Először készítsük el a krémet!
- Felrakjuk a tejet kiöblített lábasban főni. Közben felütjük a tojásokat, hozzámérjük a cukrot, a vaníliáscukrot, vagy vaníliát, belekanalazzuk a lisztet, és kikeverjük. Ha nem megy, teszünk hozzá pici tejet abból, amit felraktunk forrni.
- Ha szép sima, és a tej is már pillézik, akkor veszünk ki a tejből egy merőkanálnyit, és hozzákavarjuk a tojásos-cukros masszához, majd az egészet állandó kavarás mellett beleöntjük a forró tejbe.
- Innentől kezdve állandó kevergetés mellett főzzük addig, míg mint a vuklán el nem kezd bugyogni, és kellő sűrűségű nem lesz. Ekkor elzárjuk a hőforrást, majd lerakjuk hűlni.
- Míg a krém hűl elkészítjük a fenti anyagokból a palacsintát. Amint összeállítottuk lerakjuk pihenni negyedórára, húsz percre. Forró palacsintasütőben sütjük ki szépen, sorban őket. Mivel az olajat belekavartuk előre, ezért aláolajozni csak a legelején kell.
- Ha elkészültünk, akkor várunk pár percet, hogy a palacsinták már ne legyenek túl forróak, majd megtöltjük az összeset.
Egy tésztába egy evőkanálnyi krém szükséges. Nem lehúzott kanálnyi, hanem bátran belemártottnyi.
Nyáron a nagy melegben – behűtve – jó szolgálatot tett….
a régi izek emléke!!
1956-BAN HAGYTAM EL MAGYARORSZÀGOT