Régi krémes palacsinta recept
Krémes palacsinta manapság általában vaníliás pudingporral készül, pedig a régi krémes palacsinta recept főzött krémet jegyez. Ez persze – mondhatnánk – majdnem olyan, mint a pudingos, pedig hatalmas a különbség. Ízben, színben, állagban, finomságban egyaránt. Ráadásul tartalmasabb is, hisz tojás is van benne, tehát tápanyagban gazdagabb. A krémje nagyon hasonló ahhoz, amit a házi krémesbe rakunk, de ebbe nem kell a tojásfehérjét habbá verni.
Készíthetjük vaníliás cukorral, de kapart vaníliával is. Ez utóbbitól még különlegesebb lesz. Eredeti receptje szerint ezt a fajtát nem sodorjuk, hanem hajtogatjuk, és tetejére rakjuk a maradék krémet. Mi ilyesmivel nem szoktunk bíbelődni, mert könnyebben tárolható sodorva,. Márpedig ha sütünk, akkor nem 10-12 darabot szoktunk, mint a régi időben. Viszzafogottan is 30 darab az átlag, de volt régen, mikor nagyjából 100 darabot sütöttünk egyetlen délután. Az is igaz, hogy három palacsintasütővel egyidőbe n. Ez a fajta töltelék amúgy magában krémként is elkészíthető. Ha jó minőségű kakaót keverünk bele vanília helyett, akkor „csokis” lesz, de készíthetünk kávésat, mogyorósat, diósat, kókuszosat…. Viszont a palacsintába a vamíliás az igazi.
Milyen hozzávalók szükségesek a régi vaníliás palacsinta recept elkészítéséhez?
Hozzávalók –
1/2 kg liszt
3-4 tojás (de lehet akár kevesebből is)
1/2 liternyi tej
ásványvíz annyi, hogy jó tejszínsűrűségű legyen 20 perc állás után
csipet só,
nagyjából 1 dl olaj – lehet takarékosabban is.
Krém hozzávalói –
1 liter tej
8 evőkanálnyi cukor
4 cs. vaníliáscukor vagy lekapart vanília
4-5 tojás
6 evőkanálnyi liszt
És hogy készül ezekből az összetevőkből a palacsinta?
Először készítsük el a krémet!
Felrakjuk a tejet kiöblített lábasban főni. Közben felütjük a tojásokat, hozzámérjük a cukrot, a vaníliáscukrot, vagy vaníliát, belekanalazzuk a lisztet, és kikeverjük. Ha nem megy, teszünk hozzá pici tejet abból, amit felraktunk forrni. Ha szép sima, és a tej is már pillézik, akkor veszünk ki a tejből egy merőkanálnyit, és hozzákavarjuk a tojásos-cukros masszához, majd az egészet állandó kavarás mellett beleöntjük a forró tejbe. Innentől kezdve állandó kevergetés mellett főzzük addig, míg mint a vuklán el nem kezd bugyogni, és kellő sűrűségű nem lesz. Ekkor elzárjuk a hőforrást, majd lerakjuk hűlni.
Míg a krém hűl elkészítjük a fenti anyagokból a palacsintát. Amint összeállítottuk lerakjuk pihenni negyedórára, húsz percre. Forró palacsintasütőben sütjük ki szépen, sorban őket. Mivel az olajat belekavartuk előre, ezért aláolajozni csak a legelején kell.
Ha elkészültünk, akkor várunk pár percet, hogy a palacsinták már ne legyenek túl forróak, majd megtöltjük az összeset.
Egy tésztába egy evőkenálnyi krém szükséges. Nem lehúzott kanálnyi, hanem bátran belemártottnyi.
Nyáron a nagy melegben – behűtve – jó szolgálatot tett….
Ha tetszett a régi krémes palacsinta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor látogass el Retro receptek c. oldalunkra!
Fotó: MagyarKukta
a régi izek emléke!!
1956-BAN HAGYTAM EL MAGYARORSZÀGOT