
A rántott töltött káposzta a „magyar mindent kiránt” szokás következménye. Az amúgy is tartalmas főzelék ételt még ütősebbé tették…
Ehhez persze gyomor is kell, hisz a savanyúkáposzta, darálthús, füstölthús, meg még a zsiradékot felszívó panír – rendesen megterheli a pocakot.
Még szerencse, hogy a kapros tejföl valamit lágyít az egészen.
Kifejezetten ünnepi étel, ilyet se hétköznap, se egy átlagos hétvégén nem készítünk – legalábbis a nagy többség így van vele.
A rántott töltött káposzta – kapros tejföllel hozzávalói –
- savanyú káposzta – nagyjából 20 levél
- fél kiló darált lapocka
- fél kiló füstölt comb darálva
- 20 dkg rizs
- 2 közepes hagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- só 1 deka, aztán meglátjuk – hisz a füstölt hús esélyesen sós…
- fűszerpaprika egy evőkanállal
- bors legalább egy kávéskanálnyi
- pici kömény, ha szeretjük
- és húsleves kb. 2 liter, vagy leveskocka és víz – ebben főzzük meg.
Elkészítése:
- A káposztalevelek vastag erét levágjuk, a húsokat megdaráljuk. A hagymát zsiradékon megdinszteljük, belerakjuk a megtört fokhagymát, a sót, a paprikát, a borsot, jól összekeverjük, aztán hozzáadjuk a rizst.
- Ezzel is összekeverjük. Ha picit hűlt, akkor összedolgozzuk a darálthúsokkal. Jó alaposan kigyúrjuk.
- Az az igazi, ha egy éjszakát bent tölt a hűtőben letakarva, mert úgy összeérnek az ízek. Ha erre nincs mód, akkor sincs gond – ehető lesz…
- A káposztákat szépen megtöltjük, ugyanúgy, mintha főtt töltött káposztát készítenénk.
- Feltesszük a levest melegedni, ha nincs, akkor két liter vízbe leveskockákat rakunk, és ebben főzzük meg a káposztát.
- Ha elkészült, akkor kiszedjük, picit szikkadni hagyjuk, aztán hagyományos módon berántjuk. Liszt, tojás, zsemlemorzsa – és jöhet a sütés.
- Kapros tejföllel adjuk fel. Ehhez szükséges egy nagy tejföl, ízlés szerint kapor – minél több, annál jobb. Egy kis só, egy kis bors – és nem rossz bele egy mákszemnyi fokhagyma sem.