2024-03-29

Rántott töltött káposzta – kapros tejföllel

Rántott töltött káposzta kapros tejföllel

A rántott töltött káposzta a „magyar mindent kiránt” szokás következménye. Az amúgy is tartalmas főzelék ételt még ütősebbé tették…

Ehhez persze gyomor is kell, hisz a savanyúkáposzta, darálthús, füstölthús, meg még a zsiradékot felszívó panír – rendesen megterheli a pocakot.

Még szerencse, hogy a kapros tejföl valamit lágyít az egészen.

Kifejezetten ünnepi étel, ilyet se hétköznap, se egy átlagos hétvégén nem készítünk – legalábbis a nagy többség így van vele.

A rántott töltött káposzta – kapros tejföllel hozzávalói –

  • savanyú káposzta – nagyjából 20 levél
  • fél kiló darált lapocka
  • fél kiló füstölt comb darálva
  • 20 dkg rizs
  • 2 közepes hagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • só 1 deka, aztán meglátjuk – hisz a füstölt hús esélyesen sós…
  • fűszerpaprika egy evőkanállal
  • bors legalább egy kávéskanálnyi
  • pici kömény, ha szeretjük
  • és húsleves kb. 2 liter, vagy leveskocka és víz – ebben főzzük meg.

Elkészítése:

  1. A káposztalevelek vastag erét levágjuk, a húsokat megdaráljuk. A hagymát zsiradékon megdinszteljük, belerakjuk a megtört fokhagymát, a sót, a paprikát, a borsot, jól összekeverjük, aztán hozzáadjuk a rizst.
  2. Ezzel is összekeverjük. Ha picit hűlt, akkor összedolgozzuk a darálthúsokkal. Jó alaposan kigyúrjuk.
  3. Az az igazi, ha egy éjszakát bent tölt a hűtőben letakarva, mert úgy összeérnek az ízek. Ha erre nincs mód, akkor sincs gond – ehető lesz…
  4. A káposztákat szépen megtöltjük, ugyanúgy, mintha főtt töltött káposztát készítenénk.
  5. Feltesszük a levest melegedni, ha nincs, akkor két liter vízbe leveskockákat rakunk, és ebben főzzük meg a káposztát.
  6. Ha elkészült, akkor kiszedjük, picit szikkadni hagyjuk, aztán hagyományos módon berántjuk. Liszt, tojás, zsemlemorzsa – és jöhet a sütés.
  7. Kapros tejföllel adjuk fel. Ehhez szükséges egy nagy tejföl, ízlés szerint kapor – minél több, annál jobb. Egy kis só, egy kis bors – és nem rossz bele egy mákszemnyi fokhagyma sem.