Lecsós malacsült tarhonyával
A malachús mai napig az egyik legolcsóbb pecsenyének való – így a lecsós malacsült a takarékos konyha egyik alapja lehet. Persze minden relatív, hisz más húsokon nincs rajta a kövérje, a csont, és a bőr. Ám ezeket is jól hasznosíthatjuk – a csontokat kivéve.
A húst a végén tarhonyával rétegezhetjük – így még különlegesebb lesz.
A lecsós malacsült tarhonyával hozzávalói a következők –
1 kg sovány malaclapocka,
4 evőkanál zsiradék,
30 dkg tarhonya,
4 dkg füstölt szalonna,
5 húsos zöldpaprika (az egyik lehet csípős),
2 paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma, vagy 2 átlagos,
1 dl zsírszegény tejföl,
egy lapos evőkanálnyi só,
őrölt bors,
piros fűszerpaprika.
Az étel összeállítása az alábbiak szerint történik –
A malachúst – mintha pörköltet készítenénk – kockákra vágjuk. Ha a bőre alatt zsír van, azt kivágjuk, kiolvasztjuk, ha nincs, akkor helyette a megtisztított, felaprított vöröshagymát más zsiradékon pároljuk üvegesre.
Pirospaprikával megszórjuk, a malachúst hozzáadjuk, és sóval meg borssal ízesítjük. Mindig csak egy kevés vizet aláöntve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor a lecsumázott, de a magházával együtt feldarabolt zöldpaprikát meg a cikkekre vágott paradicsomot belerakjuk, együtt megpuhítjuk, majd a tejfölt hozzákeverve, egy-két percig összeforraljuk.
Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, és a pörcöt is benne hagyva, a tarhonyát aranysárgára pirítjuk. Forró vízzel felengedjük. Sózzuk, ha szeretjük ételízesítővel ízesítjük, és puhára pároljuk.
A kész tarhonya egyharmadát egy mély tűzálló tál aljára simítjuk, erre a lecsós, tejfölös malachús fele kerül, majd a rétegezést megismételjük. A tetején lévő tarhonyát a maradék pörköltjével meglocsoljuk, és a sütőbe tolva, jól átforrósítjuk, úgy tálaljuk.
Ha a malachús csontos, hagyjuk benne a féldarabolt csontot is, mert attól a pörkölt zamatosabbá válik, de mielőtt a tarhonyával rétegeznénk, a húst csontozzuk ki.
Ha tetszett a lecsós marhasült tarhonyával recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek – Retrográd oldalunkon a helyed!