2024-05-27

Görcsös galuska leves receptje

A görcsös galuska leves olcsó, és laktató.

Érdekes ez a tésztaleves, görcsös galuska leves recept… – egyrészt pepecsesebb az elkészítése egy átlagos leveshez viszonyítva, de megéri a fáradságot, mert kevés alapanyagból, olcsó – laktató levest hozhatunk össze.

Ha zöldséget is raknak bele, akkor még táplálóbb. Másrészt a neve miatt érdekes, ugyanis az ország szinte minden táján ismerik, de rengeteg néven. Van ahol simán csak csimbók, vagy hurka, vagy hurkatészta, van ahol görcstészta, kötött tészta, kötött galuska – esetleg görcsös galuska.


Az alaprecept nagyon hasonló, de apró változtatások azért tájegységenként vannak. Létezik paprikás, vagy paprika nélküli változata. Van ahol a levesébe rakják a hagymát, máshol a tésztát hagymás keverékkel kenik meg, s onnan fő ki a leves íze.

Aztán a leves amúgy sok helyütt üres, más területeken zöldséggel, néhol krumplival is készítik. Szatmári falvakban szokás az is, hogy a tésztát nem hagyják a levesben, hanem kiszedik tálra, s onnan adagolják.

Én a Debrecen-könyéki változatot írom le, ami egy üres leves, nincs benne zöldség, krumpli – az ízét a fűszeres tészta adja. S töltelékéből „száll” ki a hagymás íz.

Viszont az is igaz – el kell ismerni hogy a zöldségek feldobják az egészet – ezért ha van jó minőségű leveskockánk, akkor a levébe dobjunk bele mennyiségtől függően.

A leves hozzávalói a következők:

 • 2 tojás
 • nagyjából 1/4 kg liszt
 • termetes vöröshagyma
 • 1 kanálnyi paprika
 • zsiradék 2-3 kanálnyi
 • ízlés szerint bors, de egy mokkáskanálnyi biztos kell
 • petrezselyemzöld néhány szál
 • és ha fel akarjuk dobni, akkor néhány leveskocka (amúgy ezt már jó ideje a legtöbb helyen „Delikáttal” készítik)
 • pici gríz

Magát a levét különösebben nem ízesítjük még akkor sem, ha nem megy bele leveskocka, mert a paprika-só-bors-hagyma elegy azért egy kellemes ízt ad.

Hogy készül a görcsös galuska leves?

 1. Először is a két tojásból, lisztből, pici sóval meghintve levestésztát gyúrunk. Picit pihantetjük, majd kinyújtjuk. Ugyanúgy, mintha gyúrt tésztát készítenénk. (Ez is az 🙂
 2. Mikor közben picit pihen a tészta – hogy könnyebb legyen a nyújtása – felrakunk nagyjából 3 liter vizet főni úgy, hogy előtte pici zsíron nagyon gyorsan megfuttatunk paprikát, s felengedjük vízzel.
 3. A hagymát felvágjuk jó apróra, majd egy edényben a maradék zsiradékon megpirítjuk. Belerakunk sót, borsot, s oldalra húzva lerakjuk hűlni.
  Petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, félrerakjuk.
 4. A tésztát aztán szép vékonyra kinyújtjuk, s utána a sós-borsos-zsiradékos-hagymás keveréket egyenletesen rákenjük. Fényes legyen a tészta a tölteléktől.
  Ezután meghintjük grízzel – de tényleg csak hintés legyen – ne takarja a tésztát.
 5. Elkezdjük feltekerni a kinyújtott, bekent nyerstésztát. Nagyjából kettőt pödrünk úgy, mintha bejglit készítenénk, majd közvetlen a tésztacsík tövénél végig vágjuk az egészet.
 6. Egyik szélen elkezdtünk görcsöket kötni. Ahogy egy meg van, mellette eltépjük a csíkot. Így haladunk végig. Utána jön a másik sodrás legalább kétszer, vágás, görcsölés, vagdosás. Így megy végig a tészta készítése, míg el nem fogyik az egész.
 7. Eddigre a tésztalé esélyesen felforrt, belerakjuk az összes tésztát egyszerre, s elkezdjük főzni. Lazán meg is kavarjuk – de óvatosan, hogy ne bomoljanak szét.
 8. Elvileg akkor készül el, amikor a tészták feljönnek a leves tetejére, de nyugodtan főzhetjük utána még egy-két percig.
 9. Egyrészt a tésztánk tiszta tojásos, esélyesen nem főnek túl, másrészt meg ott van benne a gríz. És ez a tészta elég vastag ahhoz, hogy ráfér egy-két plusz perc a főzésnél.
 10. A legutolsó fázisban, mikor a tészták jönnek felfele a felszínre – adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.
 11. Ha követjük a receptet, akkor a leves esélyesen sikerülni fog.


Viszont aki nem ismeri ezt a receptet és még életében nem csinált hasonlót – első körben jobb ha fele mennyiséget készít. Ebbe is bele kell jönni.
Főzés előtt a galuskákat nem rossz ötlet a görcsök közepén picit megnyomni.