2024-05-21

Diós kosárka

Diós kosárka

A diós kosárka egy mutatós, aranyos, finom, és csábító karácsonyi sütemény. Illetve: igazi ünnepi finomság, hisz ilyen édességet ritkán készítünk csak úgy, egyszerű rágcsálni valóként.

Jó eltarthatósága, és diós volta is karácsonyra ajánlja. És ha egy süteményben találkozik a sárgabarack lekvár a tojásfehérjével, no meg az őrölt dióval, akkor abból csak valami nagyon finom „sülhet” ki….

A diós kosárka hozzávalói a következők –

  • 8 tojás sárgája, 
  • 4 evőkanál porcukor, 
  • 80 dkg liszt,
  • 50 dkg vaj, vagy margarin
  • jó csipetnyi só, 
  • 1 csomag sütőpor, 
  • 2 citrom. 

A töltéséhez: 

  • 4 dl baracklekvár, 
  • 8 tojásnak a fehérje, 
  • 50 dkg cukor, 
  • 3 vaníliás cukor, 
  • mokkáskanálnyi só, 
  • 50 dkg darált dió, 
  • vaníliás porcukor a tetejére

A tészta elkészítésének mikéntje –

  1. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, vagy margarint, összekeverjük az egészet a porcukorral. Aztán hozzáadjuk a sót, sütőport, reszelt citromhéjat.
  2. A tojásokat felütjük, a keverékhez a tojások sárgáját adjuk. A citromot kifacsarjuk, kifacsarjuk is a levét, aztán az egészet addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. 
  3. Elővesszük a kis kosárformákat és mindegyiket kilisztezve egy gombócnyi tésztát rakunk bele, majd szétnyomkodjuk benne a gombócokat úgy, hogy túl vastag ne legyen. 
  4. Ezekbe először egy-egy kiskanálnyi lekvárt rakunk. Eddigre már a tojások fehérjét egy csipetnyi sóval és a cukorral kemény habbá vertük.
  5. Hozzáadjuk a darált diót, és a lekvárra ezt a jó tartású masszát halmozzuk. 
  6. Töltés után tepsibe rakjuk sütőpapírra, és forró sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. A formákból melegen borítjuk ki, ilyenkor jóval könnyebb.
  7. Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral. (Ha a sárgabarack lekvárt nem kedveljük – dolgozhatunk a számunkra kedvessel.