
A diós kosárka egy mutatós, aranyos, finom, és csábító karácsonyi sütemény. Illetve: igazi ünnepi finomság, hisz ilyen édességet ritkán készítünk csak úgy, egyszerű rágcsálni valóként.
Jó eltarthatósága, és diós volta is karácsonyra ajánlja. És ha egy süteményben találkozik a sárgabarack lekvár a tojásfehérjével, no meg az őrölt dióval, akkor abból csak valami nagyon finom „sülhet” ki….
A diós kosárka hozzávalói a következők –
- 8 tojás sárgája,
- 4 evőkanál porcukor,
- 80 dkg liszt,
- 50 dkg vaj, vagy margarin
- jó csipetnyi só,
- 1 csomag sütőpor,
- 2 citrom.
A töltéséhez:
- 4 dl baracklekvár,
- 8 tojásnak a fehérje,
- 50 dkg cukor,
- 3 vaníliás cukor,
- mokkáskanálnyi só,
- 50 dkg darált dió,
- vaníliás porcukor a tetejére
A tészta elkészítésének mikéntje –
- A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, vagy margarint, összekeverjük az egészet a porcukorral. Aztán hozzáadjuk a sót, sütőport, reszelt citromhéjat.
- A tojásokat felütjük, a keverékhez a tojások sárgáját adjuk. A citromot kifacsarjuk, kifacsarjuk is a levét, aztán az egészet addig gyúrjuk, amíg össze nem áll.
- Elővesszük a kis kosárformákat és mindegyiket kilisztezve egy gombócnyi tésztát rakunk bele, majd szétnyomkodjuk benne a gombócokat úgy, hogy túl vastag ne legyen.
- Ezekbe először egy-egy kiskanálnyi lekvárt rakunk. Eddigre már a tojások fehérjét egy csipetnyi sóval és a cukorral kemény habbá vertük.
- Hozzáadjuk a darált diót, és a lekvárra ezt a jó tartású masszát halmozzuk.
- Töltés után tepsibe rakjuk sütőpapírra, és forró sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. A formákból melegen borítjuk ki, ilyenkor jóval könnyebb.
- Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral. (Ha a sárgabarack lekvárt nem kedveljük – dolgozhatunk a számunkra kedvessel.