2024-05-21

Töpörtyűs pogácsa a Hajdúságból

A töpörtyűs pogácsa a hazai pogácsák királynője, igazi kultusza van.

Ahány ház, annyi féle pogácsa

A töpörtyűs pogácsa igazi téli tésztaféle. Hisz elég zsíros, fűszeres – valahogy ilyesmit nyáron nem kíván az ember. A pogácsa egy olyan tésztaféle, amit az ország egész területén másképp készítenek. Vannak egyedi jellegzetességek.

Ez a fajta töpörtyűs pogácsa például Hajdúban ismert. Hagyományosan főleg karácsony környékén készítik, akkor van keletje.

De nagyobb családi eseménykor is kedvelt csemege. Manapság már aranyárban mért tepertővel nem olyan olcsó tészta, mint a régi időkben, de egyszer-kétszer az évben talán megengedhető.

Esténként egy jó teával néhány falat – a régi öregek boros teával fogyasztották a duruzsoló kályha mellett.

Ha átolvasod a receptet feltűnik, hogy bort is tartalmaz. Nem véletlen, hogy a zsíros tésztákba sokszor raktak alkoholos italt. Lazább lesz tőle a tészta.

Úgy gondoljuk, hogy a pogácsa igazi magyar „találmány”, pedig ez nem így van. Ellenben az élesztővel készültre ez a megállapítás tökéletesen igaz, ugyanis a máshol készítetteket sütőporral, szódabikarbónával, vagy más módon lazították, egyedül mi használunk ehhez a tésztaféléhez élesztőt, kovászt.

A töpörtyűs pogácsa milyen alapanyagokból készül?

Hozzávalók:

 • 60 dkg liszt
 • 4 dkg élesztő
 • jó egy dl tejföl
 • 3-4 kanál fehérbor
 • 30 dkg vaj
 • egy kis tej
 • bors
 • 40 dkg tepertő darálva

Elkészítése:

 1. Az élesztőt a kevés tejben felfuttatjuk.
 2. Egy tálba öntjük a lisztet, megszórjuk sóval, a vajat belemorzsoljuk, és hozzáadunk annyi tejet hogy laza, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Olyan legyen, mint a rétes.
 3. Ezt addig gyúrjuk, míg gyönyörűen összeáll, szép kidolgozott lesz. Ekkor lisztezett deszkán szépen kinyújtjuk pár milliméter vékonyra. Ledaráljuk a tepertőt – természetesen nem bőröset – és rákenjük a kinyújtott tésztára.
 4. Sózás következik, és meg is borsozzuk – így lesz igazán borkorcsolya a pogácsából, majd felsodorjuk, mintha bejglit készítenénk.
 5. Kezünkkel a tetejét végignyomjuk, ezáltal lelapítjuk a tekercset, egyik felét ráhajtjuk a másikra, és lerakjuk pihenni hideg helyen. Jó negyedóra, húsz perc után elővesszük és ismét kinyújtjuk, de most már nem kenünk rá tepertőt, hanem feltekerjük, lapítunk, összehajtjuk.
 6. Pihentetés után ismét nyújtás, tekerés, egymásra hajtás, aztán még egyszer ugyanez.
 7. Tehát összesen négyszer dolgozunk a tésztával. A végén már nem vékonyra nyújtjuk, hanem jó ujjnyi vastagra.
 8. Egy tojássárgát kikeverünk egy kis sóval, megkenjük vele a pogácsát. Várunk pár percet, hogy szikkadjon, majd beirdaljuk. Lehet csak rézsútosan, de akár keresztbe is – ahogy kedvünk tartja. Nem túl kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tepsibe rakjuk, majd 200 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
 9. Figyelni kell, mert minden sütő más.

Érdemes rászánni az időt, mert a végeredmény nagyon-nagyon finom….