Apró kürtős recept – Kürtőskalács házilag

apró kürtőskalács

Az apró kürtős alapvetően egy kisméretű kürtőskalács, hisz hasonló tésztából készül mint nagy testvére, csak vagy tepsiben, vagy olajban sütjük.

Ha tepsiben készítjük, akkor már sütés előtt enyhén cukrozott dióba forgathatjuk.

Ha olajban készítjük, akkor kisütés után porcukorba forgatjuk – persze a porcukorhoz akár egy kis darált diót is szórhatunk.

A tésztát vékonyra vágva kis , nagyjából ujjnyi vastag farudakra hajtották fel, de szokás volt kukoricacsutka külső, laza részét lekaparni a keményebb részig, s ezt rendszeresítették erre a célra.

És volt olyan is, aki a kukoricakóróból vágott ki erre a célra darabot. A végeredmény mindegyiknél egy finom, omlós, kelt tészta volt.

Az apró kürtős hozzávalói a következők –

 • 1 kg liszt
 • 3-4 tojás (tojás nélkül is készíthető)
 • evőkanálnyi cukor
 • 1 citrom héja
 • 5 dkg élesztő
 • hármas csipetnyi só
 • tej – nagyjából 6-7 dl
 • ha tepsiben sütjük, akkor a végén adjunk hozzá legalább 10 dkg zsiradékot is

A tésztaféle elkészítési módja a következő –

 1. Először is felfuttatjuk az élesztőt. Egy fél pohárnyi langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kanálnyi cukrot, esetleg kis lisztet is, összekeverjük. Langyos helyre tesszük, hogy megkeljen.
 2. Nagyjából 10-15 perc múlva bedagasztjuk a tésztát. Ehhez először a lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe egy mélyedést ejtünk, s ha tojással készítjük, akkor egyenként óvatosan beleütjük őket.
 3. Hozzáadjuk a citrom héját, sót, az élesztőt, aztán a tejjel bedagasztjuk. Viszonylag laza tésztát kell kapnunk.
 4. Ha a tészta szép sima és hólyagos, akkor ha tepsiben sütjük, akkor még hozzádolgozzuk a zsiradékot. Lerakjuk pihenni langyos helyre, hogy megkeljen.
 5. Amint duplájára nőtt, akkor formálunk rajta cseppet, aztán kinyújtjuk fél kisujjnyi vastagra, aztán mutatóujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Ezeket tekerjük fel az általunk használt kalácssütő fára.
 6. Ha tepsiben sütjük, akkor a tetejét tojással, vagy tejjel lekenjük, és cukorba, vagy cukrozott dióba, esetleg sima dióba forgatjuk, aztán sorjába lerakjuk zsírozott tepsibe, vagy sütőpapírral béleltbe. Nem kell sűrűn, mert nőni fog.
 7. Ha zsiradékban sütjük, akkor nem forgatjuk semmibe, hanem először az egyik oldalát fedő alatt, utána a másikat fedő nélkül pirosra sütjük, mint a fánkoknál, majd porcukorba forgatjuk – még melegen.