2024-07-12

Apró konyhai titkok-praktikák

Apró konyhai titkok, praktikák

A apró konyhai titkok-praktikák megkönnyítik életünket. Ha hallgatunk az okos szóra – nem kell saját, kellemetlen tapasztalatunk által tanulnunk.

Nagyanyáink ezeket a titkokat nem receptkönyvekben, blogokon, weboldalakon olvasgatták, hanem szüleik okosították ki őket, vagy egyszerűen belenevelődtek. Megváltozott azóta az élet, s változtak a szokások is.

Nézzük az apró konyhai titkok-praktikák gyűjteményét!

Bármilyen rágós, kemény a vadhús,, vén a disznó, vagy a marha – ha párolás közben egy evőkanál ecettel megöntözzük, porhanyós lesz. Ugyanígy működik a mustárral bekenés is….

Birkahúst le kell forrázni, akkor elveszti faggyúszagát.

Ha a zsírnak kellemetlen szaga van, vagy ha avas, 1 liter vízhez 1 deka szódabikarbónát teszünk, ebbe beletesszük az 1 kg zsírt és felforraljuk. Ebben a vízben hagyjuk kihűlni. A zsír a tetején megfagy és teljesen elveszti kellemetlen szagát.

Ezután leszedjük, és ha nagyobb mennyiség, akkor kisütjük, hogy az esetleg benne lévő víz kisüljön, elpárologjon. (Manapság sokan áttértek a zsír felhasználására)

Sószóróba vagy sótartó aljába tegyünk pár szem mosott és megszárított rizskását, akkor a só nem áll össze, nem lesz nedves.

A tojás frissességéről úgy győződhetünk meg, ha friss vízbe rakjuk. Amelyik tojás leszáll az edény aljára, az friss; amelyik felszáll a víz tetejére, azt már felhasználni nem szabad. A közteseket, amik nem jönnek fel a felszínre még fel lehet használni, de piskótára, habokra nem jó.

Amennyiben nem pasztőrözött tejet vásárolunk, nyáron nagy melegben a tejbe forralás közben tegyünk egy liter tejhez két deka kristálycukrot (1 evőkanálnyi)és míg teljesen ki nem hűl, ne fedjük le. Így nem savanyodik meg a tej.

Az odaégett ételneműt pár perc alatt feloldja a langyos konyhasós víz.

Ha margarinnal készítünk rántást, előbb a lisztet szárazon megpirítjuk, úgy adjuk bele a margarint és izonnal felengedjük. A margarin már 70 fokon megég s kellemetlen íze és szaga van. (De ha lehet, akkor kerüljük a margarint. Már az olaj is alku)

A rizskását ha felengedjük, nem szabad kevergetni, mert akkor összetapad. Csendes tűznél keverés nélkül főzzük, akkor minden szem rizskása külön marad és sokkal kiadósabb.

A konzerv zöldségfélének a levét is használjuk fel, mert rengeteg tápanyag van benne.

A felnyitott konzervdobozból azonnal vegyük ki a zöldséget vagy húst. Ne csak a konzerv zöldségek levét használjuk fel, hanem a párolt zöldség levét, vagy a krumplilevet is. Tészta főzőleve is kiváló leves alaplé.

Burgonyát, hogy ne főjön széjjel, forró sós vízben tegyük fel, úgy még az amúgy szétfővős burgonya is szépen egészben marad.

Hogy készíthetünk árpakávét? –

Szép, egyenletes szemű árpát kiválogatunk. A szorult, rosszul fejlődött árpaszemek nem alkalmasak. Alaposan megmossuk és nagyon jól megszárítjuk.

Ezután az árpát kávépörkölőben, vagy olyan lábosban, amely nem zsíros, aranybarnára pörköljük.

Állandóan keverjük pörkölés közben, hogy a szemek egyenletesen barnuljanak. Mikor kész a pörkölés és a kávé még forró, 1 liternyi mennyiségre hintsünk 1 csapott kávéskanál finom porcukrot és ezzel addig rázzuk egy lefedett edényben, míg a cukor megolvad rajta és az árpaszemek fényesek lesznek.

Így készítve kitűnő az árpakávé. Ezt aztán megőrölve pótkávénak használhatjuk. (Ez utóbbit csak érdekességként írtam le)

Fotó: Pixabay