2024-02-22

Angolos főzelék – egy lépés az egészségért

Az angolos főzelék elkészítése egyszerű, gyors - s a végeredmény tökéletesen egészséges.

Az angoloknál az a fajta főzelék, ami nálunk megszokott nincs jelen, viszont angolos, párolt-főzött formája igencsak közkedvelt.

A főzelékeknek fontos szerepük van táplálkozásunkban, mert vitaminban, ásványi sókban gazdagok, tehát biológiailag kiegészíthetik a nagy kalóriaértékű húsokat, zsír- és szénhidráttartalmú élelmezési anyagokat.

A magyar konyha rendszerint sűrítéssel készíti a főzelékeket, s ezzel erősen fokozza zsír- és szénhidráttartalmukat. Ha kerülni akarjuk, hogy feleslegesen juttassunk kalóriát a szervezetbe, és súlyt helyezünk a táplálkozás változatosságára, nem árt néha előnyben részesítenünk a sűrítés nélkül készített főzelékeket.

A gőzben való felpuhítás a legkorszerűbb elkészítési mód. Elkerüljük vele, hogy a víz kioldja a tápanyagot. Az ilyen módon való elkészítésre párolóbetétes, légmentes fedővel zárt edényt használunk.

És hogy készül az angolos főzelék?

A főzeléket sós vízben főzzük puhára – nem sokban, csak amennyi feltétlen szükség.
Ha megpuhultak tökéletesen lecsurgatjuk róla a vizet éy nyers vajdarabkákkal tálaljuk, amelyek a forró főzeléktől megolvadnak.

A lehető legegyszerűbb ételkészítési mód az angolos főzelék. Bármely főzelékhez használatos zöldségfélét sós vízben megfőzünk, lecsurgatjuk és hideg vajjal ízesítjük. Személyenként általában 2 deka vajat számítunk.


Általában ily módon: zöldborsót, zöldbabot, karfiolt, kelkáposztát, apróra vágott tököt készíthetünk.
És nagyon-nagyon finom az ezen a módon elkészített rózsa-, vagy kifliburgonya is.


Ezt a fajta főzeléket lényegében bárki fogyaszthatja, nincs korlátozva semmi diétában.

Franciásan is készülhet főzelék, nem csak angolosan

A franciák a lazább rostú zöldségféléket általában vajban párolva készítik. De például a nehezebben puhuló zöldbabot vagy szemes babot előbb sós vízben puhára főzik, lecsurgatják s csak azután forgatják át jól felforrósított vajban.


Ezeket a vajban párolt főzelékféléket általában hús mellé egy-egy fogásként tálalják, de előfordul, hogy egyes jobb húsételek mellé vegyes vajas főzelékfélét adnak.
Az úgynevezett párizsi köret is így készül, de kiegészítésül pirított burgonyát és párolt rizst adnak hozzá.

Főzelék lengyelesen – ez sem sűrítéssel készül

Szintén igen egyszerű, kevés munkát igénylő főzési folyamat.


A kevés sós vízben főtt, lecsurgatott, tálra helyezett zöldségfélét vajban pirított zsemlemorzsával gazdagon meghintjük.
Ez viszont már kalóriadúsabb, és szénhidrát is van benne rendesen. Ellenben több féle tápanyagot tartalmaz, mint franciás, vagy angolos társa.

Az angolos főzelék egészséges, finom, franciás-lengyeles társaival együtt. Érdemes ezekkel az elkészítési módszerekkel kísérletezni, hisz a változatosság gyönyörködtet, no meg elűzi az unalmat is…

Fotó: Pixabay