Angol karácsonyi sütemény

angol karácsonyi sütemény

Az angol karácsonyi sütemény emlékeztet a mi gyümölcskenyerünkre. Azzal a különbséggel, hogy nálunk mutatóban van benne szárított gyümölcs, náluk viszont a tészta a kevesebb. 🙂


Előnye, hogy saját ötlettől vezérelve alkothatunk, és családunk igényei szerint állíthatjuk össze a süteményünket. Ugyanis rajtunk áll, hogy milyen gyümölcsből mennyit rakunk bele.

Az ilyen-olyan mazsola az kötelező, de azon kívül – amit csak szeretnénk – mehet bele. A lényeg az, hogy a liszt súlyának nagyjából duplája legyen a gyümölcs súlya.

Ha egy ilyen sütire ránézünk elsődlegesen a tölteléket látjuk, a tészta kísérőnek számít benne.
Izgalmas, különleges, és finom.

Előnye meg, hogy rendkívül jól eltartható, akár hetekkel az ünnep előtt megsüthetjük.

Szépen becsomagolva türelmesen várja majd az ünnepeket.
Ráadásul elkészítése is rendkívül egyszerű, kezdő házitündérek is magabiztosan próbálkozhatnak vele.

Az angol karácsonyi sütemény hozzávalói:

  • 1/4 kg liszt
  • 1/4 kg cukor
  • 25 dkg teavaj
  • 4 db nagy tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • picurka sütőpor – de csak megnyugtatásképpen, nagyjából 1 mokkáskanálnyi
  • jót tesz neki 2 evőkanálnyi barack lekvár
  • 75 dkg cukrozott, aszalt gyümölcs, vagy dió darabosan, mandula darabosan, bármilyen aszalt gyümölcs felaprózva darabosra, keserűcsokoládédarabkák, amit csak szeretnénk, és kedvel a család.

Elkészítési módja a következő

  1. A lisztet, a cukrot, a vajat és a tojásokat nagyon habosra keverjük – a legjobb, ha gépi habverővel, aztán már kézzel, lazán fakanállal keverjük bele a többi hozzávalót.
  2. Egy ekkora adagot süthetünk kisebb tepsiben, vagy kerek kuglóf formában, esetleg hosszúkás formában, mélyebb őzgerinc formában. A lényeg, hogy legyen elég helye, hisz nőni is fog.
  3. Ha nem műanyag zacskóba csomagoljuk, papír való neki…., akkor hosszú hetekig tökéletes marad.
  4. Az angol karácsonyi sütemény nagyon finom, omlik a szájban, mellette pedig nagyon-nagyon laktatós is.