
Puffancs, reggeliző fánk, palacsinta – nevezhetjük sokféle módon. A végeredmény akkor is azonos, egy lepényféle, ami sósan és édesen is fogyasztható.
Ezt a tésztafélét azért készítjük lehetőleg aludttejjel, vagy joghurrtal, esetleg kefirrel, mert a végeredmény egy puhább, lazább állag lesz.
És ez bizony nem mindegy.
A puffancs, joghurtos fánk hozzávalói a következők –
- egy liter joghurt, esetleg aludttej, ha van a házban, de e híján tejjel, vagy kefirrel is süthető, csak akkor adjunk hozzá egy kanálnyi zsiradékot is
- 60-70 dkg liszt
- 3-4 egész tojás
- 3-4 evőkanál cukor – feltéve, ha édesen esszük
- 2 kanál zsiradék
- 1 jókora csipet só
- szódabikarbóna két teáskanálnyi
- olaj a sütéshez
Ez az adag nagycsaládra méretezett – egy átlagos családnak a fele elegendő
A tésztaféle elkészítésének módja –
- A lisztet átszitáljuk, vagy szűrőn átengedjük – a lényeg hogy lazább legyen, levegő kerüljön a szemcsék közé. Hozzáadjuk a többi anyagot – sót, cukrot,
- szódabikarbónát (sütőporral is helyettesíthető), és mehet bele egy-két kanálnyi olaj is, amit helyettesíthetünk sütőmargarinnal, vagy zsírral is.
- Ez utóbbi azért kell, hogy sütéskor kevesebb zsírt szívjon magába. Az egészet átkavarjuk.
- Most jön bele a tojás, és a joghurt, vagy aludttej, esetleg kefír. Alaposan elkeverjük
- Zsiradékot melegítünk egy serpenyőben – nem kell sok, csak az alján legyen.
- Kanállal adagoljuk, ha netán nem terülne el, akkor rásegítünk. De úgy kavarjuk ki, hogy a palacsinta tésztától sűrűbb masszát kapjunk, ellenben képlékeny legyen.
- Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd kiszedjük papírtörlőre. Ha édesen fogyasztjuk – egyből megszórhatjuk porcukorral is, de fogyaszthatjuk sósan is, ahogy tetszik.
- Valójában rendkívül gyors finomság, jó félóra alatt – persze ha nem ekkora adagot készítünk – meg is leszünk vele. Ha nincs otthon süti, és valami édesre vágyunk nyugodtan próbálkozhatunk a recepttel. Sváb recept, márpedig ők jól főznek…