Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Aludttejes puffancs

Puffancs, reggeliző fánk, palacsinta – nevezhetjük sokféle módon. A végeredmény akkor is azonos, egy lepényféle, ami sósan és édesen is fogyasztható.

Ezt a tésztafélét azért készítjük lehetőleg aludttejjel, vagy joghurrtal, esetleg kefirrel, mert a végeredmény egy puhább, lazább állag lesz.

És ez bizony nem mindegy.

A puffancs, joghurtos fánk hozzávalói a következők –

 egy liter joghurt, esetleg aludttej, ha van a házban, de e híján tejjel, vagy kefirrel is süthető, csak akkor adjunk hozzá egy kanálnyi zsiradékot is 

 60-70 dkg liszt

 3-4 egész tojás

3-4 evőkanál cukor – feltéve, ha édesen esszük

2 kanál zsiradék

 1 jókora csipet só 

 szódabikarbóna két teáskanálnyi

 olaj a sütéshez 

Ez az adag nagycsaládra méretezett – egy átlagos családnak a fele elegendő

A tésztaféle elkészítésének módja –

A lisztet átszitáljuk, vagy szűrőn átengedjük – a lényeg hogy lazább legyen, levegő kerüljön a szemcsék közé. Hozzáadjuk a többi anyagot – sót, cukrot, szódabikarbónát (sütőporral is helyettesíthető), és mehet bele egy-két kanálnyi olaj is, amit helyettesíthetünk sütőmargarinnal, vagy zsírral is. Ez utóbbi azért kell, hogy sütéskor kevesebb zsírt szívjon magába. Az egészet átkavarjuk.

Most jön bele a tojás, és a joghurt, vagy aludttej, esetleg kefír. Alaposan elkeverjük

Zsiradékot melegítünk egy serpenyőben – nem kell sok, csak az alján legyen. Kanállal adagoljuk, ha netán nem terülne el, akkor rásegítünk. De úgy kavarjuk ki, hogy a palacsinta tésztától sűrűbb masszát kapjunk, ellenben képlékeny legyen.

Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd kiszedjük papírtörlőre. Ha édesen fogyasztjuk – egyből megszórhatjuk porcukorral is, de fogyaszthatjuk sósan is, ahogy tetszik.

Valójában rendkívül gyors finomság, jó félóra alatt – persze ha nem ekkora adagot készítünk – meg is leszünk vele. Ha nincs otthon süti, és valami édesre vágyunk nyugodtan próbálkozhatunk a recepttel. Sváb recept, márpedig ők jól főznek…

Ha tetszett a joghurtos puffancs recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük