Aludttejes puffancs

puffancs

Puffancs, reggeliző fánk, palacsinta – nevezhetjük sokféle módon. A végeredmény akkor is azonos, egy lepényféle, ami sósan és édesen is fogyasztható.

Ezt a tésztafélét azért készítjük lehetőleg aludttejjel, vagy joghurrtal, esetleg kefirrel, mert a végeredmény egy puhább, lazább állag lesz.

És ez bizony nem mindegy.

A puffancs, joghurtos fánk hozzávalói a következők –

 •  egy liter joghurt, esetleg aludttej, ha van a házban, de e híján tejjel, vagy kefirrel is süthető, csak akkor adjunk hozzá egy kanálnyi zsiradékot is 
 •  60-70 dkg liszt
 •  3-4 egész tojás
 • 3-4 evőkanál cukor – feltéve, ha édesen esszük
 • 2 kanál zsiradék
 •  1 jókora csipet só 
 •  szódabikarbóna két teáskanálnyi
 •  olaj a sütéshez 

Ez az adag nagycsaládra méretezett – egy átlagos családnak a fele elegendő

A tésztaféle elkészítésének módja –

 1. A lisztet átszitáljuk, vagy szűrőn átengedjük – a lényeg hogy lazább legyen, levegő kerüljön a szemcsék közé. Hozzáadjuk a többi anyagot – sót, cukrot,
 2. szódabikarbónát (sütőporral is helyettesíthető), és mehet bele egy-két kanálnyi olaj is, amit helyettesíthetünk sütőmargarinnal, vagy zsírral is.
 3. Ez utóbbi azért kell, hogy sütéskor kevesebb zsírt szívjon magába. Az egészet átkavarjuk.
 4. Most jön bele a tojás, és a joghurt, vagy aludttej, esetleg kefír. Alaposan elkeverjük
 5. Zsiradékot melegítünk egy serpenyőben – nem kell sok, csak az alján legyen.
 6. Kanállal adagoljuk, ha netán nem terülne el, akkor rásegítünk. De úgy kavarjuk ki, hogy a palacsinta tésztától sűrűbb masszát kapjunk, ellenben képlékeny legyen.
 7. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd kiszedjük papírtörlőre. Ha édesen fogyasztjuk – egyből megszórhatjuk porcukorral is, de fogyaszthatjuk sósan is, ahogy tetszik.
 8. Valójában rendkívül gyors finomság, jó félóra alatt – persze ha nem ekkora adagot készítünk – meg is leszünk vele. Ha nincs otthon süti, és valami édesre vágyunk nyugodtan próbálkozhatunk a recepttel. Sváb recept, márpedig ők jól főznek…