
Az aludttejes krumplis pogácsa elkészítése kicsit más, mint a hagyományosé. A legnagyobb különbség a hajtogatás. És ízesítése is mákszemnyit eltér.
A krumplis pogácsa arról híres, hogy csak összedobja az ember, és kész. Ez viszont picit hosszadalmasabb, hisz hajtogatjuk is.
Ezáltal foszlósabbá válik. Van benne bors is, ami persze ha nem szeretjük elhagyható, és a különbség még, hogy valamivel kevesebb a zsiradék.
De legalább tejföl nincs benne, márpedig abban jóval több a zsiradék, mint az aludttejben, vagy kefirben.
Az aludttejes krumplis pogácsa hozzávalói a következők –
- 40 deka krumpli,
- teáskanálnyi só,
- 2-3 deka élesztő,
- fél deci tej,
- 50-55 deka liszt,
- 2 deci aludttej, vagy kefir,
- késhegynyi őrölt bors,
- 5 dkg zsír,
- tetejére tojás pici sóval felverve
A tészta elkészítésének módja –
- A megtisztított, megmosott krumplit kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
- Ha meghűlt, akkor leszűrjük, lecsöpögtetjük, és jó alaposan összetörjük, lerakjuk hűlni.
- Fontos hogy kihűlt legyen az összegyúrásnál, mert másképp nyúlós lesz a tésztánk, és rengeteg lisztet vesz fel. (sok pogácsánk lesz, ámde kemény….)
- Közben az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk egy pici liszttel és a picurka tejjel.
- Ezután a kihűlt krumplit hozzáadjuk a nagyobb tömegű liszthez, elmorzsoljuk. Mehet hozzá a só, bors, élesztő, s alaposan kidolgozzuk.
- Ha már szép sima, akkor lerakjuk negyedórát pihenni, majd az idő letelte után lisztezett deszkára borítjuk, s kinyújtjuk.
- A zsírt felolvasztjuk langyosra, ezzel szépen végigkenjük, Majd alulról fölfele, felülről lefele, jobbról befele, balról befele hajtogatjuk.
- Nem kell hidegre tenni, elég ha letakarjuk legalább 20 percre. Előtte lisztezzük azért meg alatta is, meg a tetejét is.
- Ha csak lehet – ezt a hajtogatást még kétszer ismételjük meg. Ekkor már kenni nem kell, csak nyújtani és hajtogatni.
- A végén aztán jó centi magasságúra nyújtjuk, tetejét átlósan bevagdossuk, és közepes pogácsaszaggatóval szépen kiszúrjuk.
- Nyomkodjuk bele a kilógó részeket óvatosan, hogy lehetőleg ne legyen lehulló tészta.
- A sütőt előmelegítjük – közepes hőfokon fogjuk sütni, ami általában 180 fok.
- A tésztát sütőpapírral kibélelt, vagy zsírozott tepsibe rakjuk, negyedórát pihentetjük – aztán megkenjük felvert tojással, s mehet be pirosodni a sütőbe.
- Nagyjából fél óra alatt elkészül, ami persze lehet picivel több, vagy kevesebb – nagyon sütőtől függ. Légkeverésesnél 20 fokkal kevesebbre állítjuk.