2024-05-21

Almás zserbó

Almás zserbó

Az almás zserbó tésztája hasonló a mindenki által ismert zserbóéhoz, tölteléke viszont a megszokott dió-lekvár mellett – a reszelt alma.

Ezzel aztán nagyon krémes tésztát kapunk – melynek egyetlen hátránya, hogy nem lesz olyan hosszú ideig eltartható, mint egy „mezei” zserbó.

De erre általában nincs is szükség, hisz kifejezetten finom süteményről van szó, ami annyira eteti magát, hogy pár nap alatt biztos betermeli a társaság.

Az almás zserbó hozzávalói a következők –

 • 1/2 kg liszt,
 • 10 dkg porcukor,
 • 1 db tojás
 • 30-35 dkg margarin – ha zsírral dolgozunk, akkor ötödével kevesebb
 • tej – nagyjából 1 deci, de majd meglátjuk, kell-e még több
 • 1,5 dkg élesztő

A sütemény összeállítása az alábbiak szerint történik –

 1. Az élesztőt egy kis tejben pici cukorral felfuttathatjuk, de erre nem feltétlenül van szükség, az élesztőt nyugodtan, nagyon alaposan belemorzsolhatjuk a lisztbe.
 2. Ne is látszódjék benne, liszt szerűvé váljék. Aztán az élesztőt a többi tésztához valóval összegyúrjuk.
 3. Három cipót készítünk belőle, majd letakarva hagyjuk pihenni.
 4. Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk.
 5. A diót megdaráljuk, a lekvárt elővesszük. Az almát összekeverjük a dióval és lekvárral.
 6. A tészta egyik cipóját lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagra, majd a sütőpapírral kibélelt tepsi aljába rakjuk.
 7. Az elkészített tölteléknek a felét erre rásimítjuk, majd következik a második lap nyújtása. Rárakjuk az almás keverékre, megszurkáljuk, majd mehet rá a töltelék másik fele.
 8. Ezután kinyújtjuk a harmadik lapot is, rárakjuk ezt is a töltelékre, ismét szurkálunk – majd mehet be az előmelegített sütőbe. 180 fokon, nagyjából félórát sütjük.
 9. Ha megsült kivesszük a sütőből, később leszedjük róla a sütőpapírt, óvatosan kiborítjuk másik tepsire, az alját pedig vagy gőz fölött olvasztott csokoládéval
 10. – amibe egy kanál olajat is kavartunk – bevonjuk, vagy pedig a zserbónál leírt csokoládémázat készítjük el rá, s azt ráborítjuk, elkenjük, és hagyjuk megdermedni. Vizes késsel szeleteljük.