2024-03-29

Almás porlós-túrós porlós recept

Almás porlós-túrós porlós sütemény

Almás porlós-túrós porlós…. Hányszor hallottuk régebben – akkoriban vidéki lakosként, mikor a falusiak hétvégéhez közeledve tervezgették – egyiket, vagy másikat sütik.

Avagy mindkettőt. Bár ők pollósnak ejtették. Egyszer aztán megkérdeztem, hogy milyen tészta az a pollós…?


Hát porlós, omlós…. – No, azóta tudom, hogy ez ugyanaz a tészta, amit gyermekként anyám almás lepénynek nevezett.

Almás porlós-túrós porlós közül elsőként jöjjön az almás tészta recept

Fél kg finomlisztet 1/4 kg vajjal vagy margarinnal, 1 evőkanál cukorral, 1 sütőporral elmorzsolunk, majd elkeverjük 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval és annyi

tejföllel, hogy összeálljon, s ne legyen túl kemény. Felhasználás előtt néhány órát pihentessük hideg helyen. Ha a margarin, vagy vaj legalább negyede helyett zsírt teszünk bele, akkor sokkal porlósabb lesz.

Hogy készül ebből a tésztából az alma töltelékes?

  1. Az elkészített omlós tésztát két cipóba osztjuk.
  2. Az egyiket kinyújtjuk, gyengén kizsírozott sütőlapra fektetjük, megszórjuk búzadarával, vagy zsemlemorzsával. Erre azért van szükség, hogy az alma levétől ne ázzon el a tészta.
  3. Két kg savanykás almát megmosunk, meghámozunk, leszerelünk nagy lyukú reszelőn. Meglocsoljuk kis citromlével, picit pihen, majd kinyomjuk a levét.
  4. Az almát a tésztára hintjük, megszórjuk ízlés szerint cukorral, 2-3 evőkanál darált dióval vagy fahéjjal, és befedjük a félretett cipóból nyújtott tésztalappal.
  5. Bekenjük a tetejét felvert tojással. 20 percig hideg helyen állni hagyjuk, majd ismét átkenjük, pár percet várunk. Megszurkáljuk tíz centinként villával, és rakjuk forró sütőbe.
  6. Pár perc múlva mérsékeljük a hőfokot 170 fokra, de a sütő ajtaját sütés közben ne nyitogassuk, mert szalonnás lesz.
    Ezt a tésztát tepsiben szeleteljük.

Almás porlós-túrós porlós…. ideje megismerkedni a túró töltelékes receptjével.

Fenti omlós tésztát készítjük el, esetleg egy kis citromhéj turbózással – majd megtöltjük az alábbi töltelékkel:


50 dkg áttört túrót elvegyítünk 15 dkg cukorral kikevert 3 tojássárgájával, 1-2 csomag vaníliás cukorral, 5 dkg mosott, tisztított, citromlében megáztatott mazsolával és egy kevés tejföllel.

A tészta felét kinyújtva tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, a tészta másik felét szintén kinyújtjuk, és a töltelékre rakjuk. Széleit ujjunkkal

végig lenyomogatjuk a tepsi oldala mellett,
tíz centinként villával megszurkáljuk, aztán mehet is a sütőbe.
Ha kisült – porcukrozzuk.