
Almás porlós-túrós porlós…. Hányszor hallottuk régebben – akkoriban vidéki lakosként, mikor a falusiak hétvégéhez közeledve tervezgették – egyiket, vagy másikat sütik.
Avagy mindkettőt. Bár ők pollósnak ejtették. Egyszer aztán megkérdeztem, hogy milyen tészta az a pollós…?
Hát porlós, omlós…. – No, azóta tudom, hogy ez ugyanaz a tészta, amit gyermekként anyám almás lepénynek nevezett.
Almás porlós-túrós porlós közül elsőként jöjjön az almás tészta recept
Fél kg finomlisztet 1/4 kg vajjal vagy margarinnal, 1 evőkanál cukorral, 1 sütőporral elmorzsolunk, majd elkeverjük 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval és annyi
tejföllel, hogy összeálljon, s ne legyen túl kemény. Felhasználás előtt néhány órát pihentessük hideg helyen. Ha a margarin, vagy vaj legalább negyede helyett zsírt teszünk bele, akkor sokkal porlósabb lesz.
Hogy készül ebből a tésztából az alma töltelékes?
- Az elkészített omlós tésztát két cipóba osztjuk.
- Az egyiket kinyújtjuk, gyengén kizsírozott sütőlapra fektetjük, megszórjuk búzadarával, vagy zsemlemorzsával. Erre azért van szükség, hogy az alma levétől ne ázzon el a tészta.
- Két kg savanykás almát megmosunk, meghámozunk, leszerelünk nagy lyukú reszelőn. Meglocsoljuk kis citromlével, picit pihen, majd kinyomjuk a levét.
- Az almát a tésztára hintjük, megszórjuk ízlés szerint cukorral, 2-3 evőkanál darált dióval vagy fahéjjal, és befedjük a félretett cipóból nyújtott tésztalappal.
- Bekenjük a tetejét felvert tojással. 20 percig hideg helyen állni hagyjuk, majd ismét átkenjük, pár percet várunk. Megszurkáljuk tíz centinként villával, és rakjuk forró sütőbe.
- Pár perc múlva mérsékeljük a hőfokot 170 fokra, de a sütő ajtaját sütés közben ne nyitogassuk, mert szalonnás lesz.
Ezt a tésztát tepsiben szeleteljük.
Almás porlós-túrós porlós…. ideje megismerkedni a túró töltelékes receptjével.
Fenti omlós tésztát készítjük el, esetleg egy kis citromhéj turbózással – majd megtöltjük az alábbi töltelékkel:
50 dkg áttört túrót elvegyítünk 15 dkg cukorral kikevert 3 tojássárgájával, 1-2 csomag vaníliás cukorral, 5 dkg mosott, tisztított, citromlében megáztatott mazsolával és egy kevés tejföllel.
A tészta felét kinyújtva tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, a tészta másik felét szintén kinyújtjuk, és a töltelékre rakjuk. Széleit ujjunkkal
végig lenyomogatjuk a tepsi oldala mellett,
tíz centinként villával megszurkáljuk, aztán mehet is a sütőbe.
Ha kisült – porcukrozzuk.