2024-05-21

Almás palacsinta recept

Almás palacsinta

Az almás palacsinta kis változatosság a szürke hétköznapokban. Nem töltjük az almával, hanem a reszelt gyümölcsöt belesütjük. Ezáltal egy különlegesen finom sült tésztát kapunk, amit aztán cukorral, vagy fahéjas porcukorral fogyaszthatunk.

Kicsit vastagabb lesz, mint egy átlagos palacsinta, sűrűségénél fogva árnyalattal szabálytalanabb formájú, de az íze kárpótol ezért az apróságért.

Ha átlag mennyiséget sütünk szinte semmivel sem hosszadalmasabb a sütése, mintha normál palacsintát készítenénk, egyedül az alma tisztítása, lereszelése az, ami kis időt elvesz még.

Természetesen a tejből rakhatunk bele kevesebbet, ásványvízből többet – ez így tartalmas recept, úgy viszont könnyedebb. Sőt – kevesebb tojással is dolgozhatunk – két tojással is ugyanúgy elkészül.

Ez a recept azért ilyen tartalmas, hogy egy átlagosan tartalmas leves után ebédre megfelelő legyen „másodiknak”.

Az almás palacsinta hozzávalói –

 • 1 liter tej
 • 4-5 db tojás
  csipetnyi só
  40-45 dkg liszt
  2,5 dl szódavíz, bubis ásványvíz
  2 evőkanálnyi cukor – elhagyható
  2-3 szép nagy, savanykás alma


Szórásra

 • fahéjas porcukor


olaj a sütéshez

A palacsinta készítésének módja –

 1. A tojásokat egy pohárnyi tejjel kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára dolgozzuk. Mintha csak nokedlit akarnánk készíteni. Ha ilyenkor jól kidolgozzuk, akkor felengedve biztos, hogy nem lesz csomós.
 2. Mehet bele a cukor( ha elhagyjuk, világosabb lesz a tészta, és kisebb eséllyel ragad hagyományos palacsinta sütőben ), majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd a szódavizet, így szép sima tésztánk lesz. Egy kicsit pihentetjük, közben az almákkal foglalkozunk.

 3. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, és nagy lyukú almareszelőn lereszeljük. Fölösleges kell kicsavarni, úgy ahogy van, mehet bele a masszába. Elkeverjük.
 4. Most adunk a tésztához pár kanál olajat, így sütéskor nem kell a palacsintasütőt kenni, egyedül az első palacsinta előtt.
 5. Ha kisült, akkor fogyasztás előtt fahéjas porcukorral megszórjuk. Korábban nem kell, mert csak ráolvadna.