2024-07-12

Almás krémes receptje

almás krémes

Az almás krémes – mivel almás is és krémes is csak nyerő lehet azok körében, akik édesszájúak, elkészítése egyszerű, és viszonylag olcsó.

Így aztán ideális süti – aminek egyetlen hibája van. Elkészítése után várni kell vele legalább fél napot, utána viszont pillanat alatt elfogy…

Mutatós sütemény, megállja a helyét a vendégváró asztalon, és a nagy trakták után kellemes, üde színfolt almatartalmával.

Nézzük az almás krémes hozzávalóit!

  • 1/2 kg liszt,
  • 15 dkg vaj,
  • 1 evőkanál zsír,
  • 15 dkg porcukor, 
  • 1 sütőpor,
  • 2 tojás,
  • 3 evőkanál tejföl, 
  • 1 csomag vaníliás cukor.
  • A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor,3 evőkanál cukor, fél liter tej,20 dkg margarin,15 dkg porcukor.
  • Az almás töltelékhez:
  • 1,2 kg reszelt alma,
  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • sütemény tetejére porcukor

A sütemény elkészítésének menete –

  1. A lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a vajat, eldolgozzuk. Jöhet a sütőpor, a tojások, a zsír, a porcukor, és az egészet tejföllel összegyúrjuk.
  2. Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni.
  3. Közben elkészítjük a krémeket.
  4. A megtisztított, lereszelt almát vajon annyi cukorral megpároljuk, hogy a savanykás íze megmaradjon. Fahéjjal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
  5. A pudingport kevés tejjel és három evőkanál cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyre tesszük.
  6. A megpihent tésztát három részre osztjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú lappá kisodorjuk, és nyújtófa segítségével sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
  7. Előmelegített sütőben – 180 fokon – világosra sütjük.
  8. A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Az egyik tésztalapot egy tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a második lapot.
  9. Erre a vajas vaníliakrém kerül, amit a harmadik lappal befedünk.
  10. A krémest legalább 7-8 órán át hideg helyen pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.