
Az almás krémes – mivel almás is és krémes is csak nyerő lehet azok körében, akik édesszájúak, elkészítése egyszerű, és viszonylag olcsó.
Így aztán ideális süti – aminek egyetlen hibája van. Elkészítése után várni kell vele legalább fél napot, utána viszont pillanat alatt elfogy…
Mutatós sütemény, megállja a helyét a vendégváró asztalon, és a nagy trakták után kellemes, üde színfolt almatartalmával.
Nézzük az almás krémes hozzávalóit!
- 1/2 kg liszt,
- 15 dkg vaj,
- 1 evőkanál zsír,
- 15 dkg porcukor,
- 1 sütőpor,
- 2 tojás,
- 3 evőkanál tejföl,
- 1 csomag vaníliás cukor.
- A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor,3 evőkanál cukor, fél liter tej,20 dkg margarin,15 dkg porcukor.
- Az almás töltelékhez:
- 1,2 kg reszelt alma,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg cukor,
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- sütemény tetejére porcukor
A sütemény elkészítésének menete –
- A lisztet tálba borítjuk, hozzáadjuk a vajat, eldolgozzuk. Jöhet a sütőpor, a tojások, a zsír, a porcukor, és az egészet tejföllel összegyúrjuk.
- Amikor összeállt a tészta, félretesszük pihenni.
- Közben elkészítjük a krémeket.
- A megtisztított, lereszelt almát vajon annyi cukorral megpároljuk, hogy a savanykás íze megmaradjon. Fahéjjal ízesítjük, majd hűlni hagyjuk.
- A pudingport kevés tejjel és három evőkanál cukorral simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudinggal sűrűre főzzük. Hideg helyre tesszük.
- A megpihent tésztát három részre osztjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú lappá kisodorjuk, és nyújtófa segítségével sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
- Előmelegített sütőben – 180 fokon – világosra sütjük.
- A vaníliakrémhez szükséges vajat és porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Az egyik tésztalapot egy tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta az almás tölteléket, majd ráhelyezzük a második lapot.
- Erre a vajas vaníliakrém kerül, amit a harmadik lappal befedünk.
- A krémest legalább 7-8 órán át hideg helyen pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.