Alföldi rakott tarhonya

Alföldi rakott tarhonya étel

Az alföldi rakott tarhonya házi, kézi tarhonyából az igazi – de jobb híján természetesen a bolti is megteszi. Van, aki ugyanezt nokedlivel készíti – nem egy könnyű étel, az biztos.


Bár nagy mennyiségű szénhidrát van benne a tarhonya miatt, ám tartalmaz rostot, vitaminokat, állati fehérjét is – no meg…. hát igen…. zsírokat.


Az ilyen ételeket nagyapáink kemény munkák idején fogyasztották, amikor kellett a kalória. És bizony húsos étel – akár kolbász formájában is – egy héten általában kétszer jutott az asztalra. Ettől többször – csak és kizárólag – nagyobb mezei munkáknál.

Nézzük, milyen hozzávalókból készül az alföldi rakott tarhonya:

  • 50 dkg tarhonya
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg zöldpaprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 10 db főtt keménytojás
  • 50 dkg száraz, füstöltkolbász
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • néhány evőkanálnyi zsír, vagy olaj
  • só, bors ízlés szerint

A tarhonya összeállítása pedig a következő módon történik:

  1. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük.
  2. A kiolvadt zsír egy részén a tarhonyát megpirítjuk, majd ízlés szerint megsózzuk(ezt inkább hanyagoljuk ha nem szükséges, mert a szalonna zsír esélyesen elég sós, de kóstolás kérdése 🙂 ), és felengedjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, 2 ujjnyira.
  3. Fedő alatt addig pároljuk addig, míg a levét el nem fővi.
  4. A tojásokat megmossuk, megfőzzük sós vízben, leöntjük hideg vízzel. Megtisztítjuk, majd szépen felkarikázzuk egyenletesen a kolbásszal együtt. Ha nem jön le a szárazkolbász „bőre”, akkor tartsuk pár másodpercig meleg víz alá, utána már pillanat alatt lehúzható.
  5. A vöröshagymát, paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, olajon megsütjük- lényegében lecsót készítünk. Meghintjük fűszerkaripával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd a legvégén hozzákeverjük a tejfölt.
  6. Olajjal kikent, közepes tepsibe a tarhonya felét elterítjük, ráöntjük a tejfölös lecsó sűrűjét, rá a kolbász és a tojáskarikákat, sült szalonna kockákat, befedjük a maradék tarhonyával, és a tetejét meglocsoljuk a lecsó alól maradt tejfölös lével.
  7. Előmelegített sütőben sütjük 180-200 fokon pirulásig.