
Az alföldi rakott tarhonya házi, kézi tarhonyából az igazi – de jobb híján természetesen a bolti is megteszi. Van, aki ugyanezt nokedlivel készíti – nem egy könnyű étel, az biztos.
Bár nagy mennyiségű szénhidrát van benne a tarhonya miatt, ám tartalmaz rostot, vitaminokat, állati fehérjét is – no meg…. hát igen…. zsírokat.
Az ilyen ételeket nagyapáink kemény munkák idején fogyasztották, amikor kellett a kalória. És bizony húsos étel – akár kolbász formájában is – egy héten általában kétszer jutott az asztalra. Ettől többször – csak és kizárólag – nagyobb mezei munkáknál.
Nézzük, milyen hozzávalókból készül az alföldi rakott tarhonya:
- 50 dkg tarhonya
- 25 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg zöldpaprika
- 30 dkg paradicsom
- 30 dkg vöröshagyma
- 10 db főtt keménytojás
- 50 dkg száraz, füstöltkolbász
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- néhány evőkanálnyi zsír, vagy olaj
- só, bors ízlés szerint
A tarhonya összeállítása pedig a következő módon történik:
- A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük.
- A kiolvadt zsír egy részén a tarhonyát megpirítjuk, majd ízlés szerint megsózzuk(ezt inkább hanyagoljuk ha nem szükséges, mert a szalonna zsír esélyesen elég sós, de kóstolás kérdése 🙂 ), és felengedjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, 2 ujjnyira.
- Fedő alatt addig pároljuk addig, míg a levét el nem fővi.
- A tojásokat megmossuk, megfőzzük sós vízben, leöntjük hideg vízzel. Megtisztítjuk, majd szépen felkarikázzuk egyenletesen a kolbásszal együtt. Ha nem jön le a szárazkolbász „bőre”, akkor tartsuk pár másodpercig meleg víz alá, utána már pillanat alatt lehúzható.
- A vöröshagymát, paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, olajon megsütjük- lényegében lecsót készítünk. Meghintjük fűszerkaripával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd a legvégén hozzákeverjük a tejfölt.
- Olajjal kikent, közepes tepsibe a tarhonya felét elterítjük, ráöntjük a tejfölös lecsó sűrűjét, rá a kolbász és a tojáskarikákat, sült szalonna kockákat, befedjük a maradék tarhonyával, és a tetejét meglocsoljuk a lecsó alól maradt tejfölös lével.
- Előmelegített sütőben sütjük 180-200 fokon pirulásig.