
Annak idején, valamikor gyermekkoromban nekem még azt tanították, hogy a rizst kavargatni kell végig, ha azt akarom, hogy ne égjen oda.
A tejberizs főzésének technikája pedig ugyanez, felturbózva. Szóval ha tejberizst főzök, akkor takarékon is készítsem, meg még kavargassam is folytonosan.
Előtte öblítsem ki az edényt vízzel, lehetőleg abba főzzem, amiben amúgy a tejet szoktam forralni, és még véletlenül se használjak hozzá cukrot, mert akkor biztos, hogy leégés lesz a vége.
Aztán rájöttem, hogy ez mind bohóság – nem ettől függ, hogy lesz-e siker, vagy sem.
Hisz már régen tudvalevő, hogy a rizs akkor is megpuhul, ha félpuhulásig főzzük, utána meg fedő alá tesszük, és pár percet rávárunk.
Ráadásul közben sem kavargatjuk, mert ugye ha megtennénk, akkor a benne lévő keményítőnek annyi – és ha az leül, akkor jön a leégés.
Nos, jó régen – egykor a szükség vitt rá, hogy rájöjjek, nem mindig minden úgy van, ahogy az öregek tanították.
Tejberizst akartak enni a gyerkőcök, de én el voltam havazva. Kénytelen voltam szaladgálni közben ide-oda.
Ki-be, ránézés, aztán jött egy olyan időszak, amikor ez sem ment. Addigra már legalább a vízzel, utána meg a tejjel is felforrt a rizsem.
Úgy döntöttem, hogy ok, most ugrik a majom a vízbe – megpróbálom teljes takarékra venni, aztán lesz, ami lesz.
Jó félóra múlva mentem vissza, mert más megoldást nem találtam – és csudák csudája – az étel nem égett le, sőt – megpuhult, s határozottan krémes lett.
Nos, azóta így főzzük – akár van idő odafigyelni, akár nem.
A tejberizs főzés hozzávalói –
- 1 liter tej
- 1/4 liter víz
- csipet só
- 15-17 dkg rizs
ha cukrozni akarjuk, akkor inkább a végén – részint kevesebbre lesz szükség, részint amúgy is szórunk rá cukrot, vagy édesítőt fogyasztáskor.
De a legfontosabb, hogyha nem cukrozzuk már főzéskor, akkor sokkal kisebb eséllyel pirul le az alja.
Az étel főzésének a menete –
- Felrakjuk a rizst pici sóval főni, nagyjából másfélszeres vízzel. Mikor már látszik, hogy dagad felfele, akkor ráöntünk 1 liter tejet, és elkezdjük melegíteni.
- Amint kis híján forrni kezd, a lehető legkisebb hőforrásra tesszük, egyszer óvatosan megkavarjuk – hogy biztosak legyünk nem történt semmi baleset közben, aztán szépen ott hagyjuk.
- Elég negyed óránként ránézni, egy kanállal belenyúlunk, nem pirult-e le, de igazi kevergetésre nincs szükség.
- Ahogy telik az idő, mind jobban látszik, hogy a rizs szépen növöget. Van, mikor jó félóra alatt elkészül, van amikor kell neki háromnegyed óra is.
- Ne várjuk meg, míg az összes lé elfő, erre semmi szükség. Ha már kevés tej van a rizsen, akkor nyugodtan vegyük le, húzzuk oldalra, és takarjuk le de úgy, hogy azért a fölösleges gőz távozhasson.
- Nagyjából 10 perc alatt a tejberizs teljesen elkészül, a szemek megdagadnak, s mivel azért lett rendesen tej is rárakva, ezért krémesen lágy lesz.
- Érdemes kipróbálni ezt a módszert, mert valóban finom, jó párszor kipróbált, tapasztalt technika.