2024-05-23

A tejberizs főzés titkai

tejberizs

Annak idején, valamikor gyermekkoromban nekem még azt tanították, hogy a rizst kavargatni kell végig, ha azt akarom, hogy ne égjen oda.

A tejberizs főzésének technikája pedig ugyanez, felturbózva. Szóval ha tejberizst főzök, akkor takarékon is készítsem, meg még kavargassam is folytonosan.

Előtte öblítsem ki az edényt vízzel, lehetőleg abba főzzem, amiben amúgy a tejet szoktam forralni, és még véletlenül se használjak hozzá cukrot, mert akkor biztos, hogy leégés lesz a vége.

Aztán rájöttem, hogy ez mind bohóság – nem ettől függ, hogy lesz-e siker, vagy sem.

Hisz már régen tudvalevő, hogy a rizs akkor is megpuhul, ha félpuhulásig főzzük, utána meg fedő alá tesszük, és pár percet rávárunk.

Ráadásul közben sem kavargatjuk, mert ugye ha megtennénk, akkor a benne lévő keményítőnek annyi – és ha az leül, akkor jön a leégés.

Nos, jó régen – egykor a szükség vitt rá, hogy rájöjjek, nem mindig minden úgy van, ahogy az öregek tanították.

Tejberizst akartak enni a gyerkőcök, de én el voltam havazva. Kénytelen voltam szaladgálni közben ide-oda.

Ki-be, ránézés, aztán jött egy olyan időszak, amikor ez sem ment. Addigra már legalább a vízzel, utána meg a tejjel is felforrt a rizsem.

Úgy döntöttem, hogy ok, most ugrik a majom a vízbe – megpróbálom teljes takarékra venni, aztán lesz, ami lesz.

Jó félóra múlva mentem vissza, mert más megoldást nem találtam – és csudák csudája – az étel nem égett le, sőt – megpuhult, s határozottan krémes lett.

Nos, azóta így főzzük – akár van idő odafigyelni, akár nem.

A tejberizs főzés hozzávalói –

 • 1 liter tej
 • 1/4 liter víz
 • csipet só
 • 15-17 dkg rizs

ha cukrozni akarjuk, akkor inkább a végén – részint kevesebbre lesz szükség, részint amúgy is szórunk rá cukrot, vagy édesítőt fogyasztáskor.

De a legfontosabb, hogyha nem cukrozzuk már főzéskor, akkor sokkal kisebb eséllyel pirul le az alja.

Az étel főzésének a menete –

 1. Felrakjuk a rizst pici sóval főni, nagyjából másfélszeres vízzel. Mikor már látszik, hogy dagad felfele, akkor ráöntünk 1 liter tejet, és elkezdjük melegíteni.
 2. Amint kis híján forrni kezd, a lehető legkisebb hőforrásra tesszük, egyszer óvatosan megkavarjuk – hogy biztosak legyünk nem történt semmi baleset közben, aztán szépen ott hagyjuk.
 3. Elég negyed óránként ránézni, egy kanállal belenyúlunk, nem pirult-e le, de igazi kevergetésre nincs szükség.
 4. Ahogy telik az idő, mind jobban látszik, hogy a rizs szépen növöget. Van, mikor jó félóra alatt elkészül, van amikor kell neki háromnegyed óra is.
 5. Ne várjuk meg, míg az összes lé elfő, erre semmi szükség. Ha már kevés tej van a rizsen, akkor nyugodtan vegyük le, húzzuk oldalra, és takarjuk le de úgy, hogy azért a fölösleges gőz távozhasson.
 6. Nagyjából 10 perc alatt a tejberizs teljesen elkészül, a szemek megdagadnak, s mivel azért lett rendesen tej is rárakva, ezért krémesen lágy lesz.
 7. Érdemes kipróbálni ezt a módszert, mert valóban finom, jó párszor kipróbált, tapasztalt technika.