2024-05-21

A megmaradt ételt meddig tárolhatjuk?

Néha minden háztartásban felvetődik a kérdés, mikor egy következő ételadagot rakunk be a hűtőbe – a maradékot meddig tárolhatjuk?

Frissen vásárolt dolgoknál egyszerű, rajta van a felhasználhatósági idő. Ami persze nem mindig azt jelenti, hogy meddig ehető egészségkárosodás nélkül, hanem azt jelzi, hogy élvezeti értékét meddig tartja meg.

Ám ha már fogyasztunk valamit, akkor az íz-állag is fontos.

Ezért – ha olyan élelmiszert vásároltunk, amit eleve egy-két nappal hosszabb ideig szeretnénk biztonságban tudni, mint a rajta jelzett fogyaszthatósági idő – akkor a legjobb, ha bontatlanul hagyjuk, hisz ha levegővel érintkezik felgyorsul a folyamat.

De mi van akkor, hogyha többet főztünk a kelleténél, vagy rendeltünk étteremből, és abból maradt valamennyi.

A maradékot meddig tárolhatjuk?

Ez bizony összetett probléma.

Alapvetően a legjobb, ha a maradékok 3-4 nap után eltűnnek a hűtőszekrényünkből. Persze ezt sem mondhatjuk ki általánosan.

Hisz egy gombás, vagy tejes étel teljesen másképp viselkedik, mint mondjuk egy rántott-, vagy főleg egy sült hús.

A sültek amúgy is hosszú ideig eltarthatók, főleg ha zsiradék is van rajtuk. Hisz a zsiradék szigetel a levegőtől. Márpedig az ételek romlásáért főleg az felel.

Ha egy ételből bőven főzünk, s eleve tudjuk hogy azt egyszerre nem fogyasztjuk el, akkor úgy intézzük, hogy normál időjárásnál 2 óra alatt hűljék le olyan hőmérsékletre, hogy a hűtőszekrénybe bepakolhassuk.

Amennyiben tikkasztó meleg van, a lakásban is 30 fok feletti a hőmérséklet – akkor viszont 1 órán belül hidegre kell kerülnie.

Ha az ételből fagyasztani akarunk,

akkor ezt ne akkor tegyük, amikor 2-3 nap után már nyilvánvaló, hogy mennyi marad meg. Főzés, hűtés után azonnal adagoljuk ki, és pakoljuk be a fagyóba.

Kicsit növelhetjük a hűtőben való tárolás biztonságos idejét, ha az étel légmentes környezetben kerül hűtésre. Erre szuper megoldás a vákuumozás. Akár edényben, akár zacskóban tesszük azt meg.

És nem feltétlenül szükséges ehhez drága szerkentyű, ha semmi más megoldásunk nincs, akkor akár a zacskó száját összefogva mi is simán kiszívhatjuk a levegőt a zacsiból. Így, ilyen módon tárolva 1-2 nappal meghosszabbíthatjuk a tárolási időt.

Egyébként fagyasztásnál is légmentesen kell zárni, az ételek minősége csak így szavatolható. A levegővel érintkező hús színét elveszti, de íze is – sajnos – megváltozik.

Amennyiben olyan ételt akarunk simán hűtőbe tenni, amit rendeltünk, nem mi főztünk, akkor rövidebb eltarthatósággal számoljunk. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a főzési idő után két órával már hűtőbe került.

Amennyiben valamilyen oknál fogva kénytelenek vagyunk elfogyasztani a 3-4 napnál régebben betárolt főttételt, akkor először ellenőrizzük színét, illatát, állagát. Ha átment a rostán, akkor lehetőleg magas hőfokon hőkezeljük.

Pörköltöt, levest felfőzhetjük. Nem melegítjük, hanem forraljuk. Így, ha a bacik valahol el is kezdtek mozgolódni, akkor biztos hogy elpusztulnak, s nekünk nem lesz semmi bajunk.

A hűtőszekrény hőmérsékletén nem szabad takarékoskodni. Ételtárolásra a +2 és +5 fok közötti hőmérséklet az ideális. Ha ettől „melegebb” van benne, akkor értelemszerűen gyorsabban romlanak az átlagtól az ételek.

Ha hidegebb, akár le is fagy az étel, valójában az sem jó neki, hisz ha kivesszük – azt már azonnal el kéne fogyasztani.

Nem árt, ha sok maradékot pakolunk be, hogy egy filcet rendszeresítünk arra a célra, hogy jelezzük, mikor került hűtőbe. Így nem kell fölötte gondolkodnunk, hogy ez már kidobandó, avagy sem.

S hogy meddig fagyasztható egy étel fagyasztás után?

Vaj – félév
tej – negyedév
hús – lehetőleg fél év. Hosszabb ideig is felhasználható, akár egy évig, de a minősége már változik
sültek – maximum fél év
főtt baromfi . maximum fél év
húsleves – maximum negyed év
pörkölt – maximum negyed év
tojást is lehet fagyasztani, akár egy évig is elállhat, de csak sárgáját-fehérjét egybe keverve – mintha rántottát készítenénk
Általános szabály, hogy gyümölcsöket-zöldségeket 6-8 hónapnál tovább ne fagyasszunk. Van amit lehet 1 évig is, mint az epret – de inkább rövidebb ideig tároljuk, úgy gond nem lesz.

Főzelékeket is fagyaszthatunk néhány hónapra, de a tejfölösöknek kicsit megváltozik az állaga. A krumplival készültek pedig esélyesen nem lesznek tökéletesek – őket, ha lehet – ne….

Fotó: Fortepan/Fortepan Album