A majonéz készítés titkai

Majonéz készítés titkai

A majonéz ünnep környékén ugyancsak fontos alapanyagnak számít a konyhában, hisz sok étel összetevőjében ott szerepel.

Gondoljunk csak a salátákra, hidegtálakra, de sokszor szendvicseket is díszítünk és ízesítünk vele.

Receptje valójában rém egyszerű, bár gyakorlatot, de főleg pontosságot, odafigyelést igényel elkészítése.

Viszont ha ezen jó tulajdonságoknak birtokában vagyunk jóval olcsóbban készíthetjük el ezt a finomságot, mint amennyibe a boltban, bevásárló központokban kerül.

Első látásra rémísztő receptje, hisz ahány tojássárgával dolgozunk, annyi olajat használunk fel.

De csak így lesz tökéletes a művünk. Régi receptekben fellelhető olyan ajánlás, hogy nyers tojás helyett keményre főzött tojássárgáját is felhasználhatunk. Ha valaki irtózik a nyers tojástól, ezt a módszert kipróbálhatja.

Sokan azért félnek elkészíteni, mert a Salmonella miatt óvatoskodnak. Lehet kapni Salmonella mentes tojást nagyobb üzletláncoknál, érdemes utánanézni, s abból kikavarni a majonézünket.

Ha később tartárt készítünk belőle – tejfölt, citromlét, picur sót, cukrot, mustárt, esetleg kis borsot adunk hozzá, azzal kavarjuk ki.

A majonéz készítéséhez az alábbiakra lesz szükségünk –

  • 4 dl étolaj,
  • 4 db tojássárgája,
  • egy evőkanál mustár,
  • 1 db citrom,
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítése az alábbiak szerinti –

A tojássárgáját mustárral, citromlével, sóval elkeverjük, majd további folyamatos kevergetés közben hozzácsepegtetjük az előzőleg lehűtött olajat.

Így kisebb a veszélye annak, hogy a tojás és az olaj különváljék. (Sűrű, habosított vajra emlékeztető állagot kell elérnünk. A tojások eléggé kifehérednek) Ha túlságosan gyorsan öntjük az olajat, akkor majonéz helyett híg folyadékot kapunk.

(Szomszédunk szinte minden nap majonézt készített, mert a párja imádta a rántott dolgokat, de csak majonézzel ette meg. Az övé mindig folyós volt – elsiette….)

Ez esetben néhány tojássárgájával újra kezdjük a műveletet, de most már nem friss olajat csepegtetünk hozzá, hanem a nem sikerült majonézt használjuk hozzá, de ugyanolyan lassan engedjük a tojásokhoz kavargatás közben, mintha tiszta olajjal dolgoznánk.