4 levesbetét – ami feledésbe ment

Alig ismert levesbetét receptek, amiket időnként nem árt elővenni.

Kevesen ismerik őket, pedig különlegesek

4 levesbetét – ami nem igazán ismert, pedig egykor gyakrabban használták.


Esélyesen azért mentek ki a divatból, mert időt kell rájuk szánni, a mai kor embere nem engedheti meg magának, hogy egy levesbetéttel csak egyedül félórákat nyűglődjön.


Ettől függetlenül időnként jó kipróbálni hasonló dolgokat, ha sikeres a próba néhányszor – a több időráfordítás ellenére – beilleszthetjük a mindennapok étkezésébe.

Nézzük akkor mi a 4 levesbetét !

Habgaluska


Két tojás kemény habját összekeverjük könnyedén a 2 tojás kikevert sárgájával, 2 kanál finom liszttel és kevés sóval. Kis kanál segítségével galuskát szaggatunk a nem forrásban levő levesbe.

Egyszerre csak néhányat főzünk, s ahogy megfőnek azonnal kiszedjük őket, belerakjuk a levesestálba, és a forró levest rászedjük.

Húsos táska


Zöldséglevesbe, húslevesbe főzték ezt a tésztafélét.


Készítettek egy levél levestésztát, azt felkockázták – 3-4 centis darabokra. Marha-, vagy disznóhúsból szeleteket vágtak le, azt kisebb kockákra darabolták, sóval-borssal ízesítették, ezt rakták a tészta egyik csücskéhez közel, tetejére pici pirított hagymát biggyesztettek, majd háromszögűre összehajtották a tésztát.

Körben lenyomkodták, két végét picit visszahajtották, és összenyomták, összecsípték.
Finom savanykás ízű levesekbe, de akár zöldséglevesbe, vagy eredetileg húslevesbe is, amiben már nincs elég hús ahhoz, hogy mindenkinek jusson.

Lila krumpligombóc


Hozzávalók:

  • 5 db lila burgonya,
  • 3 dkg vaj,
  • só,
  • 2 db tojás,
  • 1 db pirított zsemle,
  • zsiradék

A burgonyát puhára főzzük, áttörjük. Beletesszük a vajat, a tojást, sózzuk.


Hozzáadjuk a kockára vágott, kevés zsíron megpirított zsemlét. Sós vízben 1/2 óráig főzzük. Nemcsak levesbetétnek alkalmas, főzelékhez, vagy sülthúshoz körítésként is ízletes. Viszont csak annyit főzzünk amennyi el is fog fogyni, mert frissen az igazi.

Elkészíthető édesburgonyából, vagy normál krumpliból is – sőt ez utóbbi az eredeti. A lila csak a gyerkőcök miatt….

Pirított zsemlemorzsás nokedli
Ez a levesbetét zsemlekocka helyett főzhető. Rántott levesekbe, markánsabb ízű krémlevesekbe kiváló.


Megpirítunk 2 kanálnyi zsemlemorzsát, kicsit sózzuk, borsozzuk – majd ha már nem forró, akkor hozzáadunk kanalanként egy tojást, s elkészítjük mintha nokedli lenne.

Nem kell olyan sűrűre csinálni, mert ha kikevertük – hagyni kell állni, hisz a zsemlemorzsa száraz, szívni fog magába nedvességet.
Ha befőztük – nem fog elázni, mire ehető meleg lesz az étel, addigra szépen megdagad. Picikre kell szaggatni.

Ha tetszett a 4 levesbetét receptje, ajánlom szíves figyelmedbe Levesek, levesbetétek c. oldalunkat!

Fotó: Pixabay