
A lángost majd mindenki szereti, a régi káposztával töltött lángos recept alapján készült finomság sokszor annak is kedvence, aki egyébként nem repes ezért az eledelért. Valahogy eteti magát.
Manapság már az első két módszer amit ismertetünk nem megszokott, inkább csak érdekességként került be a receptek közé.
Jóval egyszerűbb elkészíteni az olajban sült változatot. Ez egyébként természetesen mással is tölthető. Régen például szokás volt párolt almával is megtölteni, ilyenkor sütés befejeztével porcukorba forgatták, néha fahéjjal kevertbe is.
Itt az idő, hogy megismerjük az első régi káposztával töltött lángos receptet!
Szokott módon kenyértésztát készítünk lisztből, kovászból langyos vízzel, s adunk bele kevéske zsírt is.
Ha megkelt, kinyújtjuk és kb. két tenyérnyi darabokat vágunk belőle. Minden darabnak az e gyík felére zsírban párolt, vagdalt, ízesített káposztát kenünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét.
Ezt aztán tenyerünkkel kicsit összenyomjuk, majd a széleit is, hogy ne folyjon ki a töltelék. A lángosok tetejét villával óvatosan megszurkáljuk, majd zsírral átkent tepsibe rakva forró sütőben szép pirosra sütjük.
Ha elkészült azonnal átkenjük őket olvasztott zsírral.
Frissen a legjobb.
A másik tepsiben sült receptje hogy hangzik?
Fél kiló burgonyát megfőzünk és áttörjük. Ehhez adunk diónyi vajat, egész tojást, fél deka elmorzsolt élesztőt, sót és annyi lisztet, amennyiből könnyű, sima tésztát dolgozhatunk ki. Letakarva pihentetjük 30 percig meleg helyen.
Ekkor nem túl vékony lapokat nyújtunk belőle s ezeket megtöltjük majd a zsírban párolt káposztával.
A káposztát akkor kenjük rá, amikor már kihűlt, hogy ne kapja össze a tésztát. Rákenjük vastagon a lángosok egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, lenyomkodjuk körbe, majd zsírral kikent tepsibe tesszük, és a sütőben pirosra sütjük .
Szokás volt közben többször meglocsolni zsírral.
Olyan káposztával töltött lángos recept is van, amit nem tepsiben sütünk? Kicsit modernebb?
Természetesen. Sokan már így készítették a 2. világháború előtt is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- kevés só,
- kevés cukor,
- kávéskanál zsiradék,
- 3 dl víz,
- kevés tej.
- Zsiradék a sütéshez.
A tálba szitált lisztet összedolgozzuk a futtatott élesztővel, sóval, vízzel és olvasztott zsiradékkal. Szaggassunk a már szép, sima tésztából kis zsemlyenagyságú cipókat.
Tegyük ezeket lisztezett deszkára, fedjük le és pihentessük nagyjából 1 óra hosszat. Pihentetés után lisztes kézzel, egyenként húzogassuk ki hosszúkás, vagy kör alakúakra- kedvünk szerint. (Ha lehetséges, ne használjunk nyújtófát.)
Minden lap közepébe tegyünk kb. egy evőkanálnyi párolt, fűszeres káposztát.
A tészta széleit visszahajtva, nyomkodjuk össze, süssük át a lángosok mindkét oldalát forró zsiradékban szép pirosra. Lángos sütéséhez a legjobb az olaj, szebben lehet benne sütni, mint a zsírban.
Hogy készítsük hozzá a párolt káposztát?
Egy fej káposztát vékonyan felvagdalunk, vagy lereszelünk.
Lábasban egy diónyi zsiradékot felhevítünk, beledobunk egy kanálnyi kristálycukrot, megfuttatjuk benne, s már dobjuk is rá az apróra vagdalt káposztát. (ha csíkba vágtuk, majd szétesik párolás során)
Sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint, s először fedő alatt, majd mikor már színt váltott, világosabb lett fedő nélkül megpároljuk, kicsit pirítunk rajta. Ha egy kicsit barnás lesz a színe, akkor lesz az igazi.